Özel Yetenekli Öğrencilerin Tarımsal Yaşam Deneyimi


Creative Commons License

Güneri E., Arcak S., Gelbal S., Sözüdoğru Ok S., Kibar M., Hakverdi Can M., ...Daha Fazla

4th International Congress on Education, Distance Education and Educational Technology- ICDET 23-24 November 2018, Antalya, Turkey, Antalya, Türkiye, 23 - 24 Kasım 2018, ss.21-29

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.21-29
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İnsan ekosistemin bir parçasıdır. ancak hızla gelişen teknoloji, insan yaşamını büyük etkisi altına almış ve ekosistem-insan ilişkilerinin bozulmasına neden olmuştur. Gerek yetişkinler gerekse çocuklar üzerinde oluşan teknoloji baskısı, doğa ile bağ kurmalarını engellemekte ve sanal bir yaşam ortamı oluşturmaktadır. Bu açıdan özel yetenekli çocuklar farklı bir öneme sahiptir. Çünkü, bu çocukların eğitimlerinde teknoloji, özel bir yere sahip olmakla birlikte aşırı hassasiyetleri nedeniyle 'bağımlılık' düzeyine ulaşmaktadır. Özel yetenekli çocukların eğitimlerinde alınabilecek en etkili önlemlerden birisi, doğal yaşam ortamlarında bulunmalarını ve etkinliklerle somutlaştırılan ortak kavramlar sayesinde bilimsel ve sosyal yaşam arasında bağ kurmalarını sağlamaktır. Doğa ve çevre eğitimlerinde, sürekli etkileşim halinde olan çevre bileşenleri hakkında bireylerin değer olgusu oluşturabilmesi tarımsal farkındalıklarını artırarak, doğal yaşam kaynaklarının kullanılabilirliği, sürdürülebilirliği ve sorunları konusunda bilgi sahibi olabilmeleri sağlanabilir. Bu amaçla, özel yetenekli altıncı sınıf öğrenciler ile yapılan bu projede, A.Ü.Z.F. Haymana araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde beş günlük atölye/deney/arazi çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Projenin eğitim programı, "toprak-su-hava-canlı bileşenlerinin bir araya getirdiği Tarım" konusunda uygulamalı eğitim etkinliklerini kapsamaktadır. Ölçme değerlendirme verileri için öğrencilere ön test, son test, anket ve tutum ölçeği uygulanmıştır. Uygulamalı eğitimler sonunda öğrencilerin toprak ve tarım konularında bilgilerinin ve tutum puanlarının önemli düzeyde arttığı belirlenmiştir. Ayrıca proje sonunda; disiplinlerarası işbirlikli yöntemlerinin işlevselliği ve önemi ile birlikte, çocuk eğitimlerinde önerilen 5E öğrenme modelinin etkinliği ve gerekliliği net bir şekilde ortaya konmuştur.

Humans are a part of the ecosystem. However, rapid development in technology has affected human life gently and caused a disruption in the human ecosystem relationship. The pressure of the technology, whether it is for adults or children, prevents them from connecting with nature and creates a virtual living environment. In this respect, especially gifted children have a different prescription. Because, technology has reached a level of 'addiction' due to its extreme sensitivities along with having a special importance in the education of these children. One of the best ways to present education of them is to make them interacting with nature and to help them make connections between social and scientific life via some topics materialized by the activities. In natured and environmental education, for people to value and understand the environment components, it is important to raise agricultural awareness, to inform on the usage, sustainability and problems of natural resources. For this purpose in project, the experiment/atelier/field studies and activities were applied with five days on gifted students on sixth grade in Ankara University, agriculture Faculty, Haymana Research and Application Farm. The programme of education included practical training on "Agriculture that is made up of soil-water-air-living creatures". The pre-, post-test, questionnaire and attitude scale were applied to the students for the statistically measurement and evaluation data. It was determined that the knowledge and attitudes of them about soil and agriculture were significantly risen at the end of the practical training. Moreover, at the result of project, the functionality and importance of cooperating education techniques with interdisciplinary were proved and the effectiveness and necessity of the 5E learning model in child education were clearly revealed.