Parotis'in sık görülen benign tümörleri: vaka raporu


Ardıç M., Ocak E., Öksüz R. A., Yalçıntaş Ardıç M.

TDB 27.Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi, Ankara, Türkiye, 26 - 29 Ekim 2023, cilt.13, sa.1, ss.469

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 13
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.469
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ:Tükrük bezi tümörleri tüm baş ve boyun neoplazmaları arasında %2 ile %6.5 arasında görülür. Kadınlarda görülmeinsidanları daha yüksektir ve 6. ve 7. dekatlarda zirve yapar ancak tüm yaş gruplarında görülür. Neoplazmaların büyük bölümüparotiste görülür ve pleomorfik adenoma en sık görülen benign tümördür. Erkeklerde daha yaygın olarak görülür ve 4. ve 5.dekatlarda daha yaygın olmakla birlikte tüm yaş gruplarında görülebilir. Bu çalışmanın amacı parotis içinde yaygın olarakgörülen bazı tümörlerin ve cerrahi operasyonlarının sunulmasıdır.

OLGU SUNUMU:Birincisi pleomorfik adenoma, ikincisi Warthin's tümörü, üçüncüsü onkositoma olmak üzere üç farklı vakasunmak istiyoruz. Pleomorfik adenoma değişik oranlarda epitelyal ve mezenkimal elementler içeren ve bağ dokusundanoluşan bir psödokapsül ile çevrenlenmiş bir yapı gösterir. Gerçek bir kapsül olmaması, psödokapsülde bulunan defektler vetümörün bu alanlara invazyonu rekürrent oluşumlara katkı verebilir. Warthin's tümörü ve onkositoma, epitelyal hücrelerinonkositik görünümleri veya onkositik hücre proliferasyonları nedeniyle, onkositik tümörlerin iki alt kategorisini oluşturur.Warthin's tümörü epitelyal tükürük bezi tümörlerinin %5 ile %7'sini oluşturur ve büyük bir kısmı parotis bezinde bulunur. Ayrıca%4 ile %6 arasında vakada bilateral etkilenme söz konusudur. Cinsiyet dağılımında 3:1 erkek-kadın dağılımı vardır. 30-70 yaşarasında görülür ve sigara içiciliği ile ilişkisi bulunmaktadır. Onkositoma benzer şekilde parotiste bulunan sıkı, ağrısız, 5 cm'denküçük serbest şekilde hareket edebilen kitledir. Bu neoplasma net bir kapsüle sahip olmasına rağmen multiloküler bir yapıdaolabilir.

SONUÇ:Bu tümörlerin tedavisi cerrahi olarak eksizyondur. Süperfisiysal parotidektomi fasiyal sinirin korunması amacıylasıklıkla tercih edilir. Ancak, rekürrent oluşmasını önlemek için tümörün kapsülü veya psödokapsülü ile tamamen eksizeedildiğinden emin olunmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Benign tümör; Süperfisiyal parotidektomi; Tükrük bezi tümörleri

AIM:Salivary gland tumors account for 2% to 6.5% of all head and neck neoplasms, are more common in women with a peakincidence in their 60s and 70s, but can occur in all age groups. The majority of neoplasms occur in parotid, and pleomorphicadenoma is the most common benign tumor. There is a slight male predilection and, although PAs can occur in any age, theyare more common between the 40s and 50s. The aim of this study that presentation of some common benign tumor isoccurred in parotid gland and presentation of their surgical operation.

CASE:We would like to presentate different three cases those, first is pleomorphic adenoma, second is Warthin's tumor, thirdis oncocytomas. Pleomorphic adenoma demonstrate pleomorphic patterns of various ratios of epithelial and mesenchymalelements and are enclosed in a connective tissue pseudocapsule. The lack of true capsule, the deficiencies of thepseudocapsule, and the tumor extensions through these defects are thought to contribute to recurrences. Two neoplasmsmake up the subcategory of oncocytic tumors: Warthin’s tumor (or papillary cystadenoma lymphamatosum) and oncocytoma,due to presence of oncocyticappearing epithelial cells or proliferation of oncocytic cells. Warthin’s tumor accounts for 5% to 7%of epithelial salivary gland neoplasms, with the vast majority found in the parotid, with bilateral involvement in 4% to 6% of thecases. There is a 3:1 male-to-female predilection; patients affected are between 30 and 70 years; and this tumor is associatedwith cigarette smoking. Similarly, oncocytomas are small tumors found in the parotid. Although well encapsulated, theseneoplasms may demonstrate multinodularity.

CONCLUSION:Surgical excision is the treatment of choice for those tumors. Superficial parotidectomy with preserving facialnerve is preferred generally. However, take care of adequate removal when tumor excision with capsule or pseudocapsule forpreventing recurrences.

Keywords:

Benign tumor; Superficial parotidectomy; Salivary gland tumors