Nadir Bir Yaygın Lenfadenopati Nedeni: Kikuchi-Fujimoto Hastalığı


Dursun Ş., Konuk Balcı B. M., Baloğlu S., Kocaman G., Karnak D., Kuzu I., ...Daha Fazla

Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi, Antalya, Türkiye, 6 - 09 Mart 2024, ss.101-102

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.101-102
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş-Amaç: Nekrotizan Histiositik Lenfadenit olarak da bilinen Kikuchi-Fujimoto hastalığı ilk olarak Japonya’da 1972’de tanımlanan, genellikle 20-35 yaş arası kadınlarda ateş ve lenfadenopati ile prezente olan, kendini sınırlayan, benign, ender bir hastalıktır. Literatürdeki olgulardakilere benzer olarak bu olgu sunumunda da tanı zorluğu yaşanan bir vaka sunulması amaçlanmıştır.

Olgu: Sekiz aydır ateş, terleme, halsizlik nedeniyle çeşitli dış merkezlerde tetkik edilen 27 yaş kadın hastaya çekilen 18F-FDG PET-BT’de yaygın servikal, aksiller, mediastinal ve abdominal lenf nodlarında patolojik tutulum saptanmış olup hastaya merkezimizde tanı amacıyla skalen lenf bezinden eksizyonel biyopsi yapılmış olup patolojisi Kikuchi-Fujimito Hastalığı ile uyumlu sonuçlanmıştır. Hasta patoloji sonucu ile Romatoloji polikliniğine yönlendirilmiştir.

Tartışma-Sonuç: Kikuchi-Fujimoto hastalığı, lenfomayı ve hatta metastatik adenokarsinomayı taklit edebilen oldukça nadir bir hastalık olduğundan doğru tanı konulması önemlidir. Hastalığın kesin patofizyolojisi bilinmemekle birlikte post-viral ya da otoimmun etiyolojilere dayandığı düşünülmektedir. Lenfoma, inflamatuar-otoimmun-infeksiyoz hastalıklar gibi diğer lenfadenopati sebepleri arasında Kikuchi-Fujimoto hastalığını nadir bir neden olarak tanımak, ayırıcı tanı yapabilmek ve tedavi sürecini yönetebilmek açısından önemlidir. Tedavi semptomatiktir ancak ciddi vakalarda kortikosteroidler tedavi aracı olarak kullanılabilir. Doğru ve erken tanı, gereksiz ileri tetkik ve yanlış ya da fazla tedaviden kaçınmak için önemlidir.