Tavuklarda Sindirim Sistemi Mikrobiyotası: Önemi ve Tanı Yöntemleri


Creative Commons License

TETİK K., SAREYYÜPOĞLU B.

Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, cilt.11, sa.2, ss.269-276, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

İnsanların beslenmesinde, güvenli ve kaliteli protein kaynakları sağlamak için, sürdürülebilir kanatlı eti ve yumurta üretimi oldukça önemlidir. Tavukların gastrointestinal (Gİ) yolu, besinlerin sindirilmesi, emilimi, bağışıklık sisteminin uyarılmasında ve patojen mikroorganizmaların dışlanmasında önemli bir rol oynayan karmaşık bir mikrobiyotayı barındırır. Son yıllarda bu konu hakkında yapılan araştırmalar mikrobiyotanın, konağın sağlık ve hastalık durumu üzerine büyük bir öneme sahip olduğunu göstermiştir. Bu makale, tavuk GI mikrobiyotanın oluşumu, fonksiyonu ve çeşitliliği hakkındaki mevcut bilgiler ile mikrobiyotanın çeşitliliğini etkileyen faktörleri gözden geçirilerek tanı yöntemleri hakkında genel bir bilgi niteliği taşımaktadır. Gelecekte mikrobiyotanın fonksiyonunun daha iyi anlaşılması, bize kanatlı sağlığı ve üretiminin iyileştirilmesi için yeni fırsatlar sağlayacaktır.
The gastrointestinal tract of chickens harbors the microbiota, which plays a vital role in the digestion and absorption of nutrients, the development of the immune system, and the exclusion of pathogenic microorganisms. This microbiota, containing more than 900 bacterial species, is thought to be affected by the age and sex of the chicken, its location in the digestive system, and the feed consumed by the chicken. Research on this subject in recent years has shown that microbiota significantly impacts the host's health and disease status. A better understanding of the function of the digestive microbiota will provide new opportunities for improving poultry health and production in the future. This article reviews general information about the formation, function, and diversity of the chicken gastrointestinal microbiota and the factors affecting the microbiota, referring to the existing literature.