Bir Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nde Yatan 60 Yaş ve Üstü Hastaların Başarılı Yaşlanma Durumu ve İlişkili Faktörler


ÇEBİ E., KARA Y., ÇÖL M., KOZLUCA V.

Geriatrik Bilimler Dergisi (Online), cilt.6, sa.3, ss.156-165, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Amaç: Başarılı yaşlanma; yaşlılıkta yüksek fiziksel, psikolojik ve sosyal işlevsellik düzeyine sahip olmaktır. Başarılı yaşlanma durumunun ve ilişkili faktörlerin ortaya konması, ilgili politikaları belirlemek için önemlidir. Bu çalışmada, bir üniversite hastanesi kardiyoloji kliniğinde yatan 60 yaş ve üstü hastaların başarılı yaşlanma durumlarının ve ilişkili faktörlerin ortaya konması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Temmuz – Ekim 2022 tarihleri arasında kardiyoloji kliniğinde yatan, anket formlarını cevaplamaya uygun 60 yaş ve üzeri 158 kişinin katıldığı kesitsel tipte bir araştırmadır. Anket formu; sosyodemografik özellikler, sağlık durumu ve yaşam biçimine yönelik sorulardan ve Başarılı Yaşlanma Ölçeği’nden oluşmuş ve yüz yüze anket yöntemiyle doldurulmuştur. Verilerin analizi SPSS programı ile tekli analiz ve çok değişkenli lineer regresyon analizi kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların Başarılı Yaşlanma Ölçeği’nden aldıkları toplam puan ortalaması 54,75 (±8,48)’tir. Başarılı Yaşlanma Ölçeği’nden alınan puan tekli analizlerde kendine ait gelir varlığı, ev varlığı, çalışma durumu, genel sağlık durumu, kontrollere düzenli gitme, uyku problemi, yürüme hızı, telefon kullanımı becerisi ve hobi varlığıyla ilişkili bulunurken; çok değişkenli analizde anlamlı bulunanlar ise genel sağlık durumu, kontrollere düzenli gitme, uyku problemi varlığı, yürüme hızı ve hobi varlığıdır. Sonuç: Çalışmada ortaya konan başarılı yaşlanma durumu ve ilişkili faktörlere dayanarak toplumda eğitim, istihdam ve gelir seviyesinin yükseltilmesi, yaşlı sağlığını geliştirecek müdahale programlarının oluşturulması ve yaşlıların fiziksel aktivitelerinin, teknoloji kullanımlarının ve hobilerinin artırılması önerilir.
Aim: Successful aging is defined to have a high level of physical, psychological and social functionality in old age. Identifying successful aging status and associated factors is important for determining relevant policies. In this study, it was aimed to reveal the successful aging status and related factors of patients aged 60 and over in a university hospital cardiology clinic. Materials and Methods: It is a cross-sectional type of study in which 158 people aged 60 and over, who were hospitalized in the clinic between July and October 2022, were eligible to answer the questionnaires. The questionnaire form consisted of questions about sociodemographic characteristics, health status and lifestyle and Successful Aging Scale and was filled in by face-to-face questionnaire method. Analysis of the data was done with SPSS program using single analysis and multivariate linear regression analysis. Results: The total mean score of the participants from the Successful Aging Scale was 54.75 (±8.48). Successful aging were found to be associated with the existence of one’s own income and home, employment status, general health status, regular visits to controls, sleep problems, walking speed, phone use skills and hobby in single analyzes. In the multivariate linear regression analysis, general health status, regular visits to controls, sleep problems, walking speed and hobby were found significant. Conclusion: Based on the successful aging situation and related factors revealed in the study, it is recommended to increase the level of education, employment and income in the society, to create intervention programs that will improve the health of the older adults, and to increase the physical activities, technology use and hobbies.