Amaç: Bu çalışmanın amacı okul çağı çocuklarının eğitim gördükleri okullara göre beslenme ve kahvaltı yapma durumlarının, ayrıca gün içinde tercih ettikleri yiyecek ve içeceklerin değerlendirilmesidir. Bireyler ve Yöntem: Çalışma, herhangi bir sağlık problemi olmayan gelişigüzel yöntemle belirlenen 304’ü devlet okulundan, 311’i özel okuldan olmak üzere 9-15 yaşları arasındaki (ilkokul, ortaokul ve lisede öğrenim gören) gönüllü 615 erkek ve kız öğrenci ile yapılmıştır. Veriler öğrencilerle yüz yüze görüşülerek anket yardımıyla toplanmıştır. Anket formu; öğrencilerin demografik bilgileri, kahvaltı yapma ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili sorulardan oluşmuştur. Öğrencilerin vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçülmüştür. Yaşa göre BKİ persentil gruplamasında ≥3.-<15. persentil arasındakiler zayıf (≥ -2SD- <-1SD), ≥15.-<85. persentil aralığında olanlar normal (≥ -1SD- <1 SD) ve ≥85.-<97. persentil olanlar (≥ 1SD- <2 SD) fazla kilolu olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Devlet okulunda ve özel okulda eğitim gören öğrencilerden, yaşlarına göre normal vücut ağırlığının (≥85. persentil) üstünde olanların oranı %32.9 ve %27.3’tür. Devlet okulundaki ve özel okuldaki öğrencilerin yarısından fazlası her gün kahvaltı yapmaktadır. Devlet okulunda eğitim gören çocuklar kahvaltıda en fazla, yumurta (%27.0), beyaz peynir (%24.3), tost (%21.7), zeytin (19.1), domates-salatalık (%18.1) ve sucuk (%15.1) tüketmektedir. Özel okulda eğitim gören çocuklar kahvaltıda en fazla yumurta (%25.4), tost (%21.5), beyaz peynir (%16.0), ekmek (%15.4), zeytin (%12.2), kahvaltılık gevrek (%11.2), domates-salatalık (%11.2) tüketmektedir. Gün içinde devlet okulundaki öğrencilerin özeldeki öğrencilere göre, tost, simit-poğaça, sandviç, hamburger, çay, süt ürünleri (çeşnili/aromalı süt, ayran, süt) tüketimlerinin yüksek olduğu görülmüştür. Özel okulda eğitim gören öğrencilerin ise devletteki öğrencilere göre pizza, bisküvi, şeker-şekerleme, çikolata, kahve, soğuk çay, asitli içecekler, meyve suyu, maden suyu, aromalı doğal mineralli içecek tüketimlerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada eğitim görülen okula göre çocukların kahvaltıyı yapma yerlerinin, kahvaltıda ve gün içinde tercih ettikleri yiyecek içecek tercihlerinin farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Okullarda öğrencilerin sağlıklı beslenme ile ilgili bilinçlendirilmesinin, farkındalık kazandırılmasının öğrencilerin sağlıklı besinleri tercih etmelerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Aim: This study aimed to evaluate the nutrition, and breakfast consumption status of school-age children, and the foods and beverages they prefer during the day according to the attended schools. Subjects and Method: The study was conducted with 615 volunteer male and female students between the ages of 9-15 (studying in primary school, secondary school, and high school) who were randomly selected without any health problems, 304 of whom were from public schools and 311 from private schools. Data was collected through face-to-face interviews with students using a survey form. The survey form consisted of questions about the students’ demographic information, breakfast consumption and nutritional habits. Students’ body weight and height were measured. According to the BMI percentile group for age, those between ≥3rd-<15th percentile (≥ -2SD- <-1SD) were considered underweight, those between ≥15th-<85th (≥ -1SD- <1 SD) percentile were considered normal, and those between ≥85th-<97th percentile (≥ 1SD- <2 SD) were considered overweight. Results: The ratio of students who were above the normal body weight for age (≥85. percentile) among the students studying in public and private schools were 32.9% and 27.3%, respectively. More than half of children in public and private schools consume breakfast every day. Children studying in public schools mostly consume eggs (27.0%), white cheese (24.3%), toast (21.7%), olives (19.1%), tomato-cucumber (18.1%), sausages (15.1%) for breakfast. Children studying in private schools mostly consume eggs (25.4%), toast (21.5%), white cheese (16.0%), bread (15.4%), olives (12.2%), and breakfast flakes (11.2%), tomato-cucumber (11.2%). It was observed that public school students were consuming toast, bagel-pastry, sandwiches, hamburgers, tea, dairy products (flavored milk, ayran, milk) more than the private school students. It was determined that the consumption of pizza, biscuits, candy-sweeties, chocolate, coffee, ice tea, acidic beverages, fruit juice, mineral water, and flavored natural mineral drink in private schools was higher than that of students in public. Conclusion: In this study, it was concluded that the places where children consume breakfast, and the food and beverage preferences they prefer for breakfast and during the day differ depending on the school they attended. It is thought that raising awareness and making students aware of healthy nutrition in schools will contribute to students’ preference for healthy foods.