SOSYAL POLİTİKA DİSİPLİNİNİN DİLİ: KAVRAM İNŞASINDA ALGI ETKİSİ Mİ OLGU TEMELİ Mİ?


Creative Commons License

ÖZUĞURLU M.

Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, cilt.15, sa.Özel Sayı (CEEİK 2018), ss.28-38, 2019 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Burada güncel sosyal politika literatüründe yaygın kullanıma sahip kimikavramlar hakkında aykırı addedilebilecek bir tartışma açmayı amaçlıyorum. Bilimkavramlarla konuşur; bilimin dili, kavramların dilidir. Bütün dil yapıları gibi kavramlarda “masum” ya da “yansız” değillerdir. Üstelik sosyal bilimciler olarak, kullandığımızterim, metafor ve kavramların siyasal mücadelelerle yakından bağlı oldukları da iyibilinir. Bununla birlikte, kavram inşaa ve yeniden inşaa/anlamlandırmamekanizmalarında son 30 yılda yaşanan radikal farklılaşmalar, konuyu çok daha önemlikılmaktadır. Bilimsel terminoloji oluşumundaki radikal farklılaşmayı tanımlamakgerekirse, geleneksel mekanizma yayılmacı, mevcut olan ise nüfuz edici şeklindeadlandırılabilir.
This paper aims to open up controversial discussion about the languages of the social policy. Science speaks with concepts. Like all language structures, scientific concepts are not “innocent” or “neutral”. The term, metaphors and concepts we use as social scientists are closely linked to the political struggles. Nevertheless, concept construction and reconstruction mechanisms have been radically changed for the last 30 years. To define the radical differentiation in the formation of scientific terminology, the traditional mechanism can be called the diffusion, and the existing one could be called the penetrative.