Türkiye’de Dikey Tarım ve Gelecek Perspektifi


Seyhan T. G., Seyhan S., Silleli H. H.

34. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Bilecik, Türkiye, 7 - 09 Eylül 2022, ss.85

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Bilecik
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.85
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dünyada örtü altı üretimi 20. yüzyıl başlarında önem kazanmaya başlamıştır. Geleneksel tarımsal üretim alanlarının azalmasına karşılık tüketim ihtiyacının artmasıyla örtü altı bitkisel üretim sektörü giderek daha önemli hale gelmektedir. Artan gıda ihtiyacıyla birlikte kişi başına düşen bitkisel tüketiminin arttığı görülmektedir. Bu duruma bağlı olarak dünya üzerindeki rekabet de artmaktadır. Türkiye’de yeni kurulan işletmeler verimi artırmak ve maliyeti düşürmek için farklı sistemlere ve yörelere uyarlanabilir topraksız tarım uygulamalarına yönelmektedirler. Bu sistemler; %95’e varan su tasarrufu, azaltılan gübre kullanımının yanında pestisitten ari üretim yapılabilmesi, birim alandan alınan verimin artırılması gibi birçok olumlu yönüyle ön plana çıkmaktadır. Bu kontrollü ve yüksek teknolojili bitki fabrikalarında su döngüsü, enerji kullanımı, atık yönetimi, ürün planlaması üzerine çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışmada ülkemizdeki gıda arzı ve talep durumunun dikey tarımdaki karşılığı ve ekonomik durum ile ilgili analiz yapılmış ve ülkemizdeki dikey tarım tesislerine dair bilgiler verilmiştir.

Greenhouse production in the world began to gain importance at the beginning of the 20th century. With the decrease in traditional agricultural production areas, the increase in consumption needs. The greenhouse crop production sector is becoming increasingly important with the rise in consumption. It is seen that the per capita vegetable consumption increases resulting increased food need. Due to this situation, competition in the world is increasing. Newly established enterprises in Türkiye are turning to soilless agricultural practices that can be adapted to different systems and regions to increase efficiency and reduce costs. With the usage of these systems, it comes to the forefront with many positive aspects such as water saving up to 95%, reducing the use of fertilizers, pesticide-free production, and increasing the yield per unit area. Studies on water cycle, energy use, waste management, product planning should be done in these controlled and high-tech plant factories. In this study, an analysis of the food supply and demand situation in Türkiye about vertical farming and the economic situation will be made and information about vertical farming facilities in Türkiye has been given.