Üzüm Fitokimyasalları ve Türkiye’de Yetiştirilen Üzüm Çeşitleri Üzerindeki Araştırmalar


Creative Commons License

Gökçen İ. S., Keskin N., Kunter B., Cantürk S., Karadoğan B.

TURKISH JOURNAL OF FORESTRY, cilt.1, sa.1, ss.93-111, 2017 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 1 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2017
  • Doi Numarası: 10.32328/turkjforsci.285695
  • Dergi Adı: TURKISH JOURNAL OF FORESTRY
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.93-111
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET: Fitokimyasallar, bitkilerde doğal olarak bulunan ve biyolojik olarak aktif olan kimyasal bileşiklerdir. Bitkilerde doğal bir savunma sistemi olarak görev yapmalarının yanı sıra renk, aroma ve tattan da sorumludurlar. Bugüne kadar 8000’den fazla fitokimyasal tanımlanmış ve fonksiyonları ve kaynaklarına göre farklı şekillerde sınıflandırılmıştır. En yaygın sınıflandırma; flavanoidler, fito-östrojenler, fitosteroller ve karotenoidler şeklinde olup, bunların da alt grupları bulunmaktadır. Fitokimyasallar, son yıllarda sağlık üzerindeki olumlu etkileri ve özellikle bazı kanser türleri ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olmalarıyla dikkat çekmektedir. Bu bileşiklerin sağlık açısından en önemli etkisi, vücutta serbest oksijen molekülleri ve serbest radikallerle reaksiyona giren antioksidanlar gibi işlev görmeleridir. Bu derleme çalışmasında, sofralık, kurutmalık, şaraplık ve şıralık olarak geniş bir yelpazede tüketilen üzümlerin fitokimyasal içerik yönünden incelenmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Vitis ssp., üzüm, fitokimyasallar, fenolik bileşikler, karotenoidler