TARGET 4. ULUSLARARASI TARIM VE GIDA ETİĞİ KONGRESİ , Ankara, Türkiye, 16 - 17 Kasım 2023, cilt.1, ss.40-52
Türkiye’de
6.Şubat.2023 yılında vuku bulmuş ve on iki saat ara ile yaşanan Kahramanmaraş merkezli
iki deprem 315.000 km² alanda
etkide bulunmuş; 35.000 binanın yıkılmasına, 350.000 binanın hasar görmesine,
59 binden fazla insanın ölümüne neden olmuştur. Deprem Türkiye sınırları içinde
11 ili etkilemiş; Türkiye dışında Suriye’de de can ve mal kayıplarına neden
olmuştur. Bu kadar geniş coğrafyada ve yüksek şiddette yaşanan depremin tarım
ve gıda değer zincirini üretimden tüketiciye sağlıklı gıdaya erişim imkânlarını
da tahrip etmiştir. Söz konusu deprem daha çok kent merkezlerinde etkili olsa
da kırsal alanda da olumsuz etkisini göstermiştir. Deprem öncesi ve sonrası “tarım
ve gıda değer zincirinin” doğru bir şekilde incelenmesi afetlere dirençli “tarım
ve gıda sistemlerinin” tasarlanması konusunda doğru ipuçları verecektir. Bu
bağlamda deprem bölgesinde ana konusu “depremin tarım-gıda değer zincirine
etkileri ve toplumun bundan etkilenme biçimleri” olan teknik inceleme amaçlı seyahatlerde,
kırsal alanda ve deprem bölgesinde faaliyet gösteren tarım ve gıda ekosisteminin
paydaşları ile yapılan görüşmeler sonunda deprem öncesi ve sonrasında yaşanan
değişimler, değer zincirinin zayıf ve güçlü yönlerini gözlemleme ve ortaya
çıkarma imkânı bulunmuştur. Kuşkusuz depremin coğrafik etki büyüklüğü ve gerçekleşme
zamanı bulguların değerlendirilmesinde dikkate alınmalıdır. Bulunan bulgular
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin desteği ile Tarım ve Gıda Etiği Derneği’nin
düzenlediği 4. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi’nde sunularak tartışmaya
açılmıştır. Yapılan saha araştırması bilim dünyasına, karar vericilere ve
sektörün tüm paydaşlarına değerli katkılar sunacaktır.
Strengthening the Agriculture-Food Value Chain and
Triggering Public Awareness in the Light of the 6 February Kahramanmaraş
Centered Earthquake Experience
Abstract: On 6 February 2023, two
earthquakes in Türkiye, one of which was centered in Kahramanmaraş and occurred
at twelve hour intervals, affected an area of 315,000 km² and caused the
collapse of 35,000 buildings, damage to 350,000 buildings and the death of more
than 59,000 people. The earthquake affected 11 provinces within the borders of
Türkiye and caused loss of life and property in Syria as well. The earthquake,
which was experienced in such a wide geographical area and with such high
intensity, also disrupted the agriculture and food value chain from production
to consumers and access to healthy food. Although the earthquake was mostly
effective in urban centers, it also had a negative impact on rural areas.
Accurate examination of the “agriculture and food value chain” before and after
the earthquake will give accurate clues about the design of disaster-resistant
“agriculture and food systems”. In this context, during the technical visits to
the earthquake region, the main topic of which was “the effects of the
earthquake on the agriculture-food value chain and how the society is affected
by this”, as a result of the interviews with the stakeholders of the
agriculture and food ecosystem operating in rural areas and in the earthquake
zone, it was possible to observe and reveal the changes experienced before and
after the earthquake, the weaknesses and strengths of the value chain.
Undoubtedly, the geographical impact magnitude and the time of the earthquake
should be taken into account in the evaluation of the findings. The findings
were presented and discussed at the 4th International Congress on Agriculture
and Food Ethics organized by the Agriculture and Food Ethics Association with
the support of Ankara University Faculty of Agriculture. The field research
will provide valuable contributions to the scientific world, decision-makers,
and all stakeholders of the sector.