Propolis, arıların doğal savunma mekanizması olarak kovanlarını korumak için ürettikleri bir arı ürünüdür. Bitki reçinelerinden, arıların kendi salgılarından ve diğer bitkilerden topladıkları maddelerden oluşan propolis, antimikrobiyal, antioksidan ve anti-enflamatuar özelliklere sahip biyolojik olarak aktif bileşikler içerir. Bu özellikler nedeniyle, propolis çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Çalışmada, propolisin Dimetil Sülfoksit (DMSO), etanol, metanol, gliserol, aseton ve süperkritik CO2 ekstraksiyon yöntemiyle elde edilen saf propolis ekstraktları üç fitopatojenik fungus türü olan Fusarium oxysporum, Alternaria alternata ve Verticillium dahliae’a karşı antifungal aktiviteleri test edilmiştir. Antifungal aktivite testleri, PDA ortamında yapılan zona inhibisyonu ölçümleri kullanılarak in vitro olarak gerçekleştirilmiştir. Bulgularımız, propolisin antifungal etkinliğinin ve miselyal büyüme parametrelerinin, kullanılan propolis ekstrakt türüne bağlı olarak değiştiğini ve doza bağlı bir ilişki gösterdiğini ortaya koymuştur. Çalışmada, Etanol+Propolis çözücüsünün, diğer çözücülere kıyasla tüm funguslar için 200 μl’lik dozunun fungal hif gelişimini inhibe etmede daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Diğer çözüler fungus türüne bağlı olarak farklı inhibisyon sergilemiştir. Genel olarak, fungal inhibisyon için, propolisin aseton, DMSO ve gliserol preperasyonları daha etkisiz olmuştur. Sonuç olarak, etanol bazlı propolis ekstraktlarının tarımsal açıdan önemli fitopatojenik fungusları kontrol etme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Propolis is a bee product produced as a natural defense mechanism by bees to protect their hives. It consists of plant resins, secretions from bees, and other substances collected from plants, containing biologically active compounds with antimicrobial, antioxidant, and anti-inflammatory properties. Due to these characteristics, propolis finds applications in various fields. In this study, pure propolis extracts obtained by DMSO, ethanol, methanol, glycerol, acetone and supercritical CO2 extraction of propolis were tested for their antifungal activity against three phytopathogenic fungi, Fusarium oxysporum, Alternaria alternata and Verticillium spp. Antifungal activity tests were conducted in vitro using zone inhibition measurements on PDA medium. Our findings revealed that the antifungal efficacy of propolis and its impact on mycelial growth parameters varied depending on the type of propolis extract used, demonstrating a dose-dependent relationship. In the present study, the ethanol + propolis preparation was found to be more successful in inhibiting the growth of fungal hyphae at a dose of 200 µl for all fungi compared to other solvents. The other solvents showed different levels of inhibition depending on the fungal species. In general, the acetone, DMSO, and glycerol preparations of propolis were less effective in the inhibition of fungal growth. The results obtained indicate that ethanol-based propolis extracts have potential for the control of agriculturally important phytopathogenic fungi.