Salinity distrubution, water use efficiency and yield response of grafted and ungrafted tomato (lycopersicon esculentum) under furrow and drip irrigation with moderately saline water in central anatolian condition


SEMİZ G. D., YURTSEVEN E.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, cilt.27, sa.2, ss.101-111, 2010 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 27 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2010
  • Dergi Adı: Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.101-111
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Ankara Üniversitesi, Ayaş Bahçe Bitkileri Araştırma İstasyonunda, 2005 ve 2006 yıllarında yürütülenbu çalışmada, aşılı ve aşısız fide kullanılan domates, damla ve karık yöntemleri ile sulanmıştır. Çalışmanınamacı, aşılı ve aşısız domateste sulama yöntemlerinin, verim, su kullanım etkinliği ve toprak profilindekituzluluk dağılımına etkilerinin belirlenmesidir. Bu amaçla aşılı ve aşısız domates bitkileri damla ve karıkyöntemleri ile sulanmıştır. Sulama suyunun elektriksel iletkenliği 1.9 dS/m ve SAR değeri 1.0’dan küçüktür.Ortalama meyve verimi, damla-aşılı, damla-aşısız, karık-aşılı ve karık-aşısız için sırasıyla, 4671, 4391, 4109ve 3457 g/bitki olarak belirlenmiştir. Sırasıyla, 2005 ve 2006 yıllarında, toplam mevsimlik bitki su tüketimi,damla yönteminde 810. ve 771.5 mm, karık yönteminde ise 957.0 ve 928.2 mm olarak bulunmuştur. Toplamsulama suyu ihtiyacı (uygulanan sulama suyu miktarı) 2005 ve 2006 yılları için sırayla, damla yönteminde,731 ve 714 mm, karık yönteminde, 881 ve 871 mm olarak bulunmuştur. Su kullanım etkinliği, damla-aşılı,damla-aşısız, karık-aşılı ve karık-aşısız için sırasıyla, 12.92, 12.14, 9.38 ve 7.90 kg/m3olarak ölçülmüştür.Her ay alınan toprak örnekleri sonucunda elde edilen profil tuzluluk dağılımları, damla yöntemindedamlatıcılardan ıslak çepere doğru, karık yönteminde ise karıklardan bitki köklerine doğru artış gösterdiğibelirlenmiştir.
A field study with tomato was carried out at Ankara University, Horticultural Research Station intwo consecutive years. The aim of the study is to determine the effects of grafting and irrigation methods onyield and water use of tomato and salinity distribution within the soil. Grafted and ungrafted tomato cultivarswere grown using drip and furrow irrigation methods. Salinity of irrigation water (electrical conductivity)was 1.9 dS/m and the SAR (sodium adsorption ratio) was below 1.0. The mean fruit yields were 4671, 4391,4109 and 3457 g/plant for drip-grafted, drip-ungrafted, furrow-grafted and furrow-ungrafted treatments,respectively. Seasonal total evapotransprations were 810.0 and 771.5 mm under drip irrigation, 957.0 and928.2 mm under furrow irrigation in 2005 and 2006, respectively. Total irrigation water requirement (appliedwater) were 731 and 714 mm under drip irrigation, 881 and 871 mm under furrow irrigation in 2005 and2006, respectively. Water use efficiencies (WUE) were 12.92, 12.14, 9.38 and 7.90 kg/m3for drip-grafted,drip-ungrafted, furrow-grafted and furrow-ungrafted treatments, respectively. Monthly soil samplingsindicated that the salinity distribution decreased towards the root zone (wetted area beneath the emitters andplants) with drip irrigation and increased towards the root zone (furrow ridges and plants) with furrowirrigation.