Kaym olarak bilinen Primus armeniaca L. (Rosaceae), Tiirkiye ’nin bashca ihrag tirtinlerinden biridir ve tohum yagi kozmetolojide oldukga poptiler hale gelmiştir. Bu amagla, Kalecik, Bodrum ve Malatya olmak tizere Tiirkiye ’de tig farkh bölgeden temin edilen kaym (Primus armeniaca L.) örneklerine ait tohum yağlarmin yağ asidi analizleri, hem gaz kromotografisi (GK), hem de gaz kromotografisi-ktitle spektrometresi (GK-KS) ile yapılmistır. Sonuglar, bu tig kayısı tohum yağlanndaki yağ asidi igeriklerinde geşitli farkhlıklar olduğunu göstermiştir. Elde ettiğimiz verilere göre; Malatya örneğinin en ytiksek linolenik asit miktarma (% 10.87), Bodrum örneğinin ise en ytiksek linoleik asit igeriğine sahip olduğu bulunmuştur (% 34.77). Diğer taraftan, galisilan ttim örnekler arasında Kalecik kökenli olanı en dtistik palmitik asit miktarma sahiptir.
Prunus armeniaca L. (Rosaceae), known as apricot, is one of the major export products of Turkey and its seed oil has become quite popular in cosmetics industry. On this purpose, fatty acid analysis of the seed oils of three apricot cultivars (Prunus armeniaca L.) from different localities in Turkey (Kalecik, Bodrum, and Malatya) was carried out by both gas chromotography (GC) and gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The results showed that various differences were observed among the fatty acid contents of these three apricot seed oils. According to our data, it was found that the Malatya sample had the richest in linolenic acid content (10.87%) and the Bodrum sample had the highest in linoleic acid (34.77%). On the other hand, Kalecik-originated one was found to contain the lowest palmitic acid amount among all samples studied.