İzole Retroorbital Kitle ile Tanı Alan Granülomatöz Polianjitis Olgusu


Usta A., Yücel Ceyhan E., Aydemir Gülöksüz E. G., Yayla M. E., Uslu E., Ateş A., ...Daha Fazla

XVII. Romatoloji Uzmanlık Öğrencileri ve Uzmanları İçin Eğitim Kursu & IX. Romatolojide Yaklaşımlar ve Profesörler ile Yuvarlak Masa Toplantıları, Antalya, Türkiye, 12 - 15 Ocak 2023, ss.30

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.30
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giri
Granülomatöz Polianjitis (GPA) öncelikle üst solunum yolları,akcier ve böbrekleri tutan, granülomatöz nekrotizan vaskülit ile karakterizedir. Bu yazımızda izole retroorbital kitle ile tanı alan nadir bir GPA vakasını sunmayı amaçladık.
Olgu Sunumu
Bilinen diabetes mellitus ve benign prostat hiperplazisi olan 66 ya
ş erkek hasta, Mart 2021 de sağ gözde batma ve yanmaikayetleri ile bavurmu. (ekil-A, ekil-B) Yapılan orbital MRG’ de sağ gözde solid karakterde,lateral rektus kası tendonuna ve bulbus oculiye yapıık atipik sinyalde kitle lezyonu olarak deerlendirilmi.Kitleden yapılan biyopsi sonucu psödotümör orbita/granülomatöz inflamasyon olarak raporlanmı. Sonrasında hastamız göz ikayetlerinde artış olması sebebiyle Temmuz 2022 de çekilen orbital MRG sonucunda,önceki MRG de izlenen kitle boyutlarının artmış olduu, kitlenin intrakonal alanda bulbus oculuyi önceki incelemede çevrelemezken yeni incelemede tamamen çevreledii görüldü.Hastamıza yapılan orbita tümörü subtotal eksizyon patoloji sonucu: granülomatöz polianjitis açısından klinik bulgular eliinde deerlendirilmesi önerilir eklinde raporlandı.Hastamız GPA kabul edilerek,3 gün boyunca 1000 mg pulse metilprednizolon tedavisi verildi, sonrasında 1 gram siklofosfamid tedavisi verildi,1 mg /kg dozundan metilprednizolon devam edildi. Hastanın izleminde göz ikayetleri azaldı.

Sonuç
GPA'da orbital tutulum nadirdir, vakaların yakla
ık %15'inde bulunur, hastalıın oküler belirtilerinin yaklaık %45'ini temsil eder.zole orbita tutulumu olan GPA'da tedavinin temel amacı, remisyon indüksiyonu ve ardından immünsupresif ilaçlar kullanılarak remisyonun sürdürülmesidir.