Kırılganlık Kırığı Olan Hastalarda Staz Komplikasyonlarının (Hareketlilik, Mobilizasyon, Egzersiz) Önlenmesi


Ünal N.

Kırılganlık Kırığında Ortogeriatrik Bakım ve Yönetimi , PROF. DR. HAYRİYE ÜNLÜ, Editör, Türkiye Klinikleri Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği , Ankara, ss.44-50, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.44-50
  • Editörler: PROF. DR. HAYRİYE ÜNLÜ, Editör
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Düşük enerjili travmalara bağlı kırılganlık kırıkları, özellikle yaşlı bireylerde görülerek staz komplikasyonlarına neden olabilir. Venöz tromboemboli, yağ embolisi, konstipasyon, basınç yaralanmaları ve sistemik enfeksiyonlar gibi komplikasyonlarla başa çıkarken, hemşirelerin hastaların hareketliliği, mobilizasyonu ve egzersizleri konusunda girişimde bulunmaları önemlidir. Hasta değerlendirmesi; öykü, bilişsel durum, fiziksel fonksiyonlar ve tıbbi tedavileri içerir, böylece gerekli personel ve ekipman belirlenir. Hareketlilik stratejisi ve egzersiz programı kırığa ve cerrahiye bağlı olarak planlanmalıdır. Kırılganlık kırıklarının ardından etkili ağrı yönetimi, hastaların iyileşme sürecine aktif katılımlarını sağlayarak fiziksel eğitim ve egzersiz programlarına entegrasyonunu destekler. Ağrı kontrolü için kapsamlı bir değerlendirme yapılmalı ve analjezik planlamaları egzersiz zamanlarına göre düzenlenmelidir. Hastalar, erken aşamada günlük aktivitelere katılmalı, düşme riski göz önünde bulundurularak güvenlik sağlanmalı ve bağımsızlık desteklenmelidir. Ortotastik hipotansiyon riski değerlendirilmeli ve sağlık çalışanları, doğru vücut mekanikleri kullanarak hastaların hareketini ve egzersizini yönlendirmelidir. 

Fragility fractures resulting from low-energy trauma can particularly affect elderly individuals, leading to stasis complications. Coping with complications such as venous thromboembolism, fat embolism, constipation, pressure injuries, and systemic infections requires nurses to intervene in patients' mobility, mobilization, and exercises. Patient assessment includes history, cognitive status, physical functions, and medical treatments, determining the required personnel and equipment. The strategy for mobility and exercise programs should be carefully planned based on the type of fracture and surgical intervention. Effective pain management following fragile fractures supports patients' active participation in the healing process and integration into necessary physical education and exercise programs. Comprehensive pain assessment and scheduling of analgesic plans according to exercise times are crucial for pain control. Patients should be involved in daily activities at an early stage, safety should be ensured considering the risk of falls, and independence should be supported. The risk of orthostatic hypotension should be assessed and healthcare professionals should guide patients' movement and exercise using correct body mechanics.