GIDALARDA YENİ ORTAYA ÇIKAN KİRLETİCİ MİKROPLASTİKLER


E. C. Ç., ERAY E., Verep S., IPLIKCIOGLU ARAL G.

Veteriner farmakoloji ve toksikoloji derneği bülteni (Online), cilt.15, sa.1, ss.47-57, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Çevrede artan mikroplastik varlığı, mikroplastiklerle kontamine olmuş gıdaları tüketerek canlı organizmaları besin zinciri yoluyla mikroplastiklere maruz bırakmaktadır. Bu derlemede, ortaya çıkan bu riskin doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve yönetilmesi nihai amacı ile çevresel kirleticiler olarak gıdalarda mikroplastiklerin varlığı ve tespit yöntemleri gibi önemli konulara yer veriyoruz. Çok sayıda çalışma, deniz ürünleri, meyve ve sebzeler, süt ve süt ürünleri, şişelenmiş su, sofra tuzu ve şekerde mikroplastik varlığını araştırmıştır. Mikroplastiklerin, plastik parçacıkların, katkı maddelerinin ve kirleticilerin oral alım, solunum, dermal alım yoluyla yutulması, halk sağlığı için kapsamlı risk değerlendirmesi ve düzenleyici önlemlere duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Bu endişeleri gidermek için, gıda zincirinde mikroplastik kontaminasyonu karşısında halk sağlığını korumak için disiplinler arası işbirliğine, artan araştırma çabalarına ve mikroplastik tüketimine yönelik kılavuzların geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
The increasing presence of microplastics in the environment exposes living organisms to microplastics through the food chain by consuming food contaminated with microplastics. In this review, we include important topics such as the presence of microplastics in food as environmental contaminants and detection methods with the final aim properly assessing and managing this emerging risk. Numerous studies have investigated microplastic presence in seafood, fruits and vegetables, milk and milk products, bottled water, table salt and sugar. The ingestion of microplastics plastic particles, additives, and contaminants through oral intake, respiration, dermal intake stresses the need for comprehensive risk assessment and regulatory measures for public health. To address these concerns, there is a need for interdisciplinary collaboration, increased research efforts and the development of guidelines for microplastic consumption to protect public health in the face of microplastic contamination in the food chain.