SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL SU YÖNETİMİ: ANKARA İLİ SU AYAKİZİ YAKLAŞIMI


Ahi Y., Çakmak B.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, KENT VE DOĞA, M.Kemal ÖKTEM, Leyla ÇİFTÇİ, Editör, GAZİ KİTABEVİ LTD.ŞTİ, Ankara, ss.97-127, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: GAZİ KİTABEVİ LTD.ŞTİ
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.97-127
  • Editörler: M.Kemal ÖKTEM, Leyla ÇİFTÇİ, Editör
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL SU YÖNETİMİ: ANKARA İLİ SU AYAK İZİ YAKLAŞIMI

Özet

Dünyada nüfus artışı ve artan refah ile su, enerji ve gıdaya olan ihtiyaç artmakta, paralelinde yeterli miktar ve kalitede su arzı azalmaktadır. Ayrıca, iklim değişikliğinin yarattığı kuraklık veya sel etkisiyle ekosistem üzerinde olumsuz etkiler ortaya çıkmaktadır. Suya olan ihtiyacın artmasıyla su kaynaklarının geliştirilmesi, suyun istenilen yer ve zamanda, istenilen miktar ve nitelikte bulundurulması, sektörler arasında tahsisi, kayıp ve kaçakların kontrolüne yönelik çözüm önerileri aranmaktadır.

Dünyada yeraltı ve yerüstü olmak üzere toplam kullanılabilir suyun sektörler bazındaki dağılımı yıldan yıla ve sektör gelişimlerine bağlı olarak kıtalar bazında değişiklik göstermektedir. Suyun temel kullanıcısı olan evsel (içme kullanma), endüstriyel ve tarımsal sektörlerin, dünya genelindeki su kullanım miktarlarına bakıldığında tarımsal kullanım %69, endüstriyel kullanım %19, evsel kullanım ise %12 civarındadır. Türkiye’de toplam su varlığının yaklaşık %75’i tarımda kullanılırken, Avrupa’da toplam su varlığının %33’ü sulamada kullanılmaktadır. Bu oran Güney Avrupa’da %75’e çıkmaktadır. Orta ve Batı Avrupa’da ise suyun büyük kısmı (%57) özellikle soğutma amaçlı olarak enerji üretimi ve kentlerde içme-kullanma suyu olarak kullanılmaktadır.

Sürdürülebilir kalkınmanın amaçlarından sağlıklı yaşam, güvenli gıda ve suya erişim; öncelikle toplumun sosyo-ekonomik ve çevresel gelişimi, sonrasında kaynakların verimli ve sürdürülebilir kullanımı ile mümkün olacaktır. Bu kaynakların başında ise evsel, endüstriyel ve tarımsal kullanımda esas olan su gelmektedir. Su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımında ana hedef; daha az su ile daha fazla üretmek, birim sudan maksimum faydayı elde edebilmektir. Bu bağlamda; tüm sektörlerde sürdürülebilir su yönetimi stratejileri ve politikaları ile bu politikalara ışık tutacak veri bilimine dayalı modellerin geliştirilmesi önemli hale gelmiştir.

Uluslararası ve ulusal ölçekte pek çok kurum ve kuruluş iklim değişikliğine uyum ve su yönetimine ilişkin eylem planları geliştirmektedir. Eylem planlarının ana çerçevesi yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının entegre bir yaklaşımla tanımlanması, geliştirilmesi, tüm sektörlerde (içme-kullanma suyu, sanayi ve tarım) su ihtiyacının belirlenmesi ve arz-talep dengesinin sağlanmasıdır. Su ihtiyacının tanımlanmasında yeni yaklaşımlardan biri olan su ayak izi, kentsel su yönetiminde bir araç olarak kullanılmaktadır. Bu bölümde, sürdürülebilir kentsel su yönetiminin temel unsurları verilmiş ve örnek olarak Ankara ili mevcut su kullanımının su ayak izi yaklaşımıyla değerlendirilmesine yönelik bir çerçeve ve su ayak izi haritasının oluşturulmasına temel teşkil edecek akış şeması oluşturulmuştur. Bu tür değerlendirmeler, ekosistemin sürdürülebilirliği, kentlerin su verimliliğini artırma ve gıda güvenliği de dâhil olmak üzere kaynaklarla ilişkili riski azaltma çabalarına ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir su yönetimi, iklim değişikliği, entegre su yönetimi, ekosistem, su ayak izi.

SUSTAINABLE URBAN WATER MANAGEMENT: ANKARA PROVINCES’ WATER FOOTPRINT APPROACH

Abstract

With population growth and increasing prosperity globally, the need for water, energy and food increases with the supply of water in sufficient quantity and quality also decreasing simultaneously. The negative ecosystem effects are also more apparent as a result of climate change driven drought or flood effects felt more severely in the recent past. With the increasing need for water, solutions and recommendations are sought for the sustainable development of water resources with regard to the availability of water in the desired quantity and quality at the desired place and time, its allocation among sectors and the control of losses and illegalities in water use.

The distribution of total usable water, including underground and surface water, on a sectoral basis in the world varies from one year to another and on a continental basis depending on sectoral developments. A close look at the sectoral distribution of water use worldwide by the domestic (drinking), industrial and agricultural sectors, which are the main users of water, agricultural use stands at 69% while industrial and domestic use are at 19% and 12% respectively. While approximately 75% of the total water availability in Turkey is used in agriculture, 33% of the total water availability in Europe is used for irrigation and increases to 75% in Southern Europe. In Central and Western Europe, most of the water (57%) is used for energy production, especially for cooling purposes, and as drinking water in cities.

The goals of sustainable development include healthy living, access to safe food and water. This can be made possible first by a conscious socio-economic and environmental development of the society and then with the efficient and sustainable use of resources. One of the most important of these resources is water, which is essential for domestic, industrial and agricultural use. The main goal in the sustainable use of water resources is to aim at producing more with less water and to obtain maximum benefit per unit of water. In this context, it has become important to develop sustainable water management strategies and policies in all sectors as well as data science-based models that will shed light on these policies.

Many institutions and organizations on an international and national scale are developing action plans regarding climate change adaptation and water management. The main framework of these action plans is to define and develop surface and underground water resources with an integrated approach, determine water needs in all sectors (drinking water, industry and agriculture) and ensure supply-demand balance. Water footprint, one of the new approaches to defining water needs, is used as a tool in urban water management. In this section, the basic elements of sustainable urban water management are given and, as an example, a framework for evaluating the current water use in Ankara with the water footprint approach and a flow chart that will form the basis for creating a water footprint map are created. Such assessments will contribute to sustainable development and efforts to reduce resource-related risk, including ecosystem sustainability, increasing the water efficiency of cities and food security.

Keywords: Sustainable water management, climate change, integrated water management, ecosystem, water footprint.