Biyoyumak Teknolojisinde Mikroorganizmaların Rolleri


Creative Commons License

Genç E., Kaya D., Sarıipek M., Gurler A., Hersi M. A., Bağlan P., ...Daha Fazla

22. ULUSAL SU ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU, Ankara, Türkiye, 16 - 18 Mayıs 2024, ss.30

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.30
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Biyoyumak Teknolojisinde Mikroorganizmaların Rolleri

Ercüment GENÇ1*, Doğukan KAYA2, Merve SARIİPEK3, Ahmet GÜRLER1, Mursal Abdulkadir HERSİ1,4, Pelin BAĞLAN1, Atakan PİPİLOS5

1Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü, Ankara/Türkiye 2Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Tokat/Türkiye 3Sinop Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü, Sinop/Türkiye

4Scottish Association for Marine Science (SAMS), Scottish Marine Institute, Oban, Argyll/Birleşik Krallık

5Ankara Üniversitesi, Biyoteknoloji Enstitüsü, Ankara/Türkiye

*Sorumlu yazar: egenc@ankara.edu.tr

 

Su ürünleri yetiştiriciliği, yüksek girdi maliyetleri ve çevresel sınırlamalar nedeniyle önemli zorluklarla karşı karşıyadır. Bu zorlukların üstesinden gelmek için biyoyumak teknolojisi (BYT), sürdürülebilir bir çözüm sunmaktadır. Yetiştiricilikte, yem ve metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan azotlu atıkların (NH₄⁺-N ve NO₂⁻-N), uygun havalandırma, sirkülasyon ve karbon eklenmesi koşullarında mikroorganizmalar tarafından, değerli besin kaynaklarına dönüştürülmesi mümkün olmaktadır. Işık alan sistemlerde bakteri ve alg etkileşimi ile yeşil, doğal ışığın olmadığı ortamlarda ise kahverengi su biyoyumak sistemleri oluşturulmaktadır. Yenilenebilir ve yeniden kullanılabilir bir yetiştiricilik ortamı sağlayan BYT sistemlerinde, heterotrofik bakteriler ve foto ototrofik algler su kalitesinin optimizasyonunda ve organik atıkların azaltılmasında rol oynamaktadır. Proteobacteria, Bacteroidetes ve Cyanobacteria gibi çeşitli baskın bakteri filumları ve diğer mikroorganizmalar, amonyum ve nitrit gibi toksik maddelerin azaltılmasına yardımcı olurlar. BYT, yem değerlendirme oranını iyileştirmekte, yemdeki protein seviyelerini düşürmekte ve patojenlere karşı biyolojik kontrol sağlayarak yetiştiricilik verimini ve karlılığını artırmaktadır. Araştırmalar, BYT sistemlerinde yetiştirilen balık ve karides yetiştiricilik veriminde geleneksel berrak su koşullarına göre artış olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, BYT, su ürünleri yetiştiriciliğinde sıfır su değişimi ile çevresel etkiyi azaltmada ve ekonomik verimliliği artırmada yenilikçi bir çözüm sunmaktadır. Bu teknolojinin, özellikle ticari değeri yüksek türler için geniş bir uygulama potansiyeline sahip olacağı ve sürdürülebilir su ürünleri yetiştiricilik sektörü için önemli faydalar sağlayacağı beklenmektedir.

 

Anahtar Kelimeler: Biyoyumak teknolojisi, Su ürünleri yetiştiriciliği, Sıfır su değişimi, Yenilenebilir sistemler, Su kalitesi.

 

Teşekkür: Bu çalışma TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı 22AG009 numaralı Gıda Arzı Güvenliği Çerçevesinde Su Ürünlerinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Uygulamalar projesi kapsamında desteklenen TR.AQUA Platformu, altında APYÖK – Proje 2 çalışmalarının tanıtımı için hazırlanmıştır.