Bu çalışmanın amacı, genellikle fruktoz bakımından zengin nişlerden (arı sindirim sistemi, yer elması meyvesi, fındık yaprağı, üzüm, domates, beyaz dut, armut, kivi) izole edilen fruktofilik laktik asit bakterilerinin probiyotik olarak kullanılabilmelerine yönelik niteliklerinin araştırılmasıdır. Söz konusu kaynaklardan izole edilen çok sayıda izolat içerisinden ilk etapta katalaz negatif ve Gram-pozitif reaksiyon veren 10 adet bakteriyel suş seçilmiştir. Seçilen suşların ilk aşamada hücre morfolojileri, genotipik özellikleri (RAPD-PZR, 16S rRNA dizileme) belirlenmiştir. Çalışma kapsamına dahil edilmiş fruktofilik özellikteki izolatlar Enterococcus faecalis olarak tanımlanmıştır. İlgili izolatların filogenetik analizleri gerçekleştirilmiş ve arı gastrointestinal sisteminden izole edilenler ile farklı bitkisel kaynaklardan izole edilen izolatlar birbirinden ayrı kladlar içerisinde toplanmıştır. Fenotipik ve genotipik karakteristikleri tanımlanan izolatlar daha sonrasında probiyotik özellikleri itibariyle test edilmiştir. Bu bağlamda izolatların, asit, pepsin ve pankreatin direnç profilleri çıkartılmıştır. Ayrıca A6, 7, 9 ve 10 kodlu izolatların potansiyel birer bakteriyosin üreticisi oldukları kanıtlanmıştır. İlgili bu çalışmada farklı bitkisel kaynaklardan da fruktofilik özellikli laktik asit bakterilerinin izole edilebileceği ve probiyotik potansiyel içerebilecekleri gösterilmiştir.
The aim of this study was to investigate the characteristics of fructophilic lactic acid bacteria isolated from fructose-rich niches (bee digestive tract, yam fruit, hazelnut leaf, grape, tomato, white mulberry, pear, kiwi) for their use as probiotics. Among a large number of isolates from these sources, 10 catalase-negative and Gram-positive bacterial strains were initially selected. Cell morphology and genotypic characteristics (RAPD-PZR, 16S rRNA sequencing) of the selected strains were determined in the first stage. The fructophilic isolates included in the study were identified as Enterococcus faecalis. Phylogenetic analyses of the related isolates were performed and isolates isolated from the bee gastrointestinal tract and isolates isolated from different plant sources were grouped into separate clades. Isolates whose phenotypic and genotypic characteristics were defined were then tested for their potential probiotic properties. In this context, acid, pepsin and pancreatin resistance profiles of the isolates were determined. In addition, isolates coded A6, 7, 9 and 10 were proven to be potential bacteriocin producers. In this study, it was shown that fructophilic lactic acid bacteria can be isolated from different plant sources and may have probiotic potential.