Ulusal Bütünleşik Hemşirelik ve Ebelik Kongresi, Ankara, Türkiye, 11 - 12 Mayıs 2024, ss.68
Amaç: İklim değişikliği, insan sağlığını ve sağlık sistemlerini olumsuz yönde etkileyen küresel bir halk sağlığı sorunudur. Doğal yaşamın dengesini bozan insan kaynaklı eylemler sonucunda iklim değişikliği meydana gelmektedir. Bu değişiklikler, sağlık üzerinde pek çok olumsuz etki yaratmaktadır. Bu bağlamda, bu derlemede ebelik bakımının iklim krizi ve çevre sağlığı üzerindeki etkilerini belirlemek amaçlanmıştır.
Yöntem: Bu çalışma geleneksel derleme niteliğinde olup çalışmanın amacına yönelik literatür taranmış, derlenmiş ve yorumlanmıştır.
Bulgular: Ebeler, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir role sahiptir: Ebeler, toplum temelli sağlık hizmetleri sunarlar ve iklim değişikliğinin neden olduğu acil sağlık durumlarına müdahale ederler. Ebeler, gebelik, doğum, doğum sonrası dönem ve çocuk sağlığı alanlarında özel bir konuma sahiptirler. İklim değişikliğinin doğurduğu risklere karşı hassas olan kadınlar ve çocuklar için önleyici sağlık hizmetleri sunarlar. Ebeler, iklim değişikliğinin neden olduğu sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için etkili bir ağ oluştururlar. Toplumun katılımını sağlayarak, afet ve acil durum müdahalelerinde kritik bir rol oynarlar. Uluslararası Ebeler Konfederasyonu (ICM), ebelerin iklim değişikliği ile mücadeledeki önemini vurgulamakta ve ebelerin karbon emisyonlarını azaltmada kilit rol oynadığını belirtmektedir. Bu kapsamda, ebelik bakımının sürekliliğini sağlayan evde doğum gibi uygulamaların çevresel etkisi düşüktür. Ebeler, doğurganlığın düzenlenmesi konularında toplumlara rehberlik ederek, insanların iklim değişikliğine neden olan eylemlerine dikkat çekerler. Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN) ve Uluslararası Ebeler Konfederasyonu (ICM), ebelerin iklim değişikliği ile ilgili sağlık etkilerinin azaltılması ve uyum sağlanmasına yardımcı olmak amacıyla, hemşireleri ve ebeleri iklim eylemi faaliyetlerine katılmaya çağırmaktadır.
Sonuç: Ebeler, iklim krizi sonucunda değişen çevre sağlığında kritik bir rol oynamaktadır. Ebeler, iklim değişikliğine karşı savunmasız olan kadınların ve çocukların sağlık sonuçlarının iyileştirilmesini sağlar. Bu bağlamda ebelik mesleğine yatırım yapılmasına ve kaynak sağlanmasına ihtiyaç vardır.