Balık Yemi Katkısı Olarak Lizozimin Büyüme Arttırıcı Fonksiyonu


Doğankaya L., Onbaşılar D.

IV. ULUSLARARASI HAYVAN BESLEME KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 29 Şubat - 03 Mart 2024, cilt.1, ss.386, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.386
  • Ankara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Balıklarda gelişim hızını; enfeksiyonlar, virüsler, bakteri, mantar ve parazitler olumsuz etkilemektedir. Bu etkenler endüstride milyarlarca para kaybına sebebiyet vermektedir. Antibiyotiğe dirençli bakterilerin potansiyel gelişimi, su ürünlerinde antibiyotik kalıntılarının varlığı, su ortamındaki mikrobiyal popülasyonların yok edilmesi ve suda yaşayan hayvanların bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle antibiyotiklerin kullanımı yasaklanmıştır. Lizozim, antimikrobiyal bir enzim olup immün sisteminin uyarılmasını sağlar. Yapılan araştırmalarda su ürünleri canlılarının karma yemlerine lizozim enzim katkısı; canlı ağırlık, yemden yararlanma, spesifik büyüme oranı, hayatta kalma oranı, goblet hücreleri, mikrovillus yüksekliği, protein etkinlik oranı, hematolojik indeksler ve plazma antioksidan enzim aktivitesinde iyileşme sağlamıştır. Ayrıca patojen kaynaklı hastalıklarının kontrolünde, patojenlere karşı korumada ve karaciğer hasarlarının önlenmesinde etkili olmaktadır. Böylelikle yaşama gücünü olumlu etkileyen lizozim enzimi hızlı ve sağlıklı su ürünleri canlılarının yetiştirilmesinde kullanılabilir.