Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Antimikrobiyal Peptitler ve Potansiyel Faydaları


Creative Commons License

Kaya D., Sarıipek M., Sarıca Ş., Katı A., Genç E., Gurler A., ...More

22. ULUSAL SU ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU, Ankara, Turkey, 16 May 2024, pp.29

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: Ankara
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.29
  • Ankara University Affiliated: Yes

Abstract

Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Antimikrobiyal Peptitler ve Potansiyel Faydaları

Doğukan KAYA1, Merve SARIİPEK2, Şenay SARICA1, Ahmet KATI3, Ercüment GENÇ4*, Ahmet GÜRLER4, Mursal Abdulkadir HERSİ4,5, Derya GÜROY6, Mevlüt AKTAŞ7, Emre KESKİN4, Hasan H. ATAR4

1Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Tokat/Türkiye 2Sinop Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü, Sinop/Türkiye

3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyoteknoloji Bölümü, İstanbul/Türkiye 4Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü, Ankara/Türkiye 5Scottish Association for Marine Science (SAMS), Scottish Marine Institute, Oban, Argyll/Birleşik Krallık

6Yalova Üniversitesi, Armutlu Meslek Yüksekokulu, Yalova/Türkiye

7 İskenderun Teknik Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü, Hatay/Türkiye

*Sorumlu yazar: egenc@ankara.edu.tr

Su ürünleri yetiştiriciliği, canlı refahını, ekonomik uygulanabilirliği ve ekosistem istikrarını tehlikeye atan hastalıklar nedeniyle önemli güçlüklerle karşı karşıyadır. Geleneksel yetiştiricilik yöntemlerinde sağlıklı büyümeyi temin etmek için dezenfektan ve ilaç kullanımı; antibiyotik direnci sorunları ve ekolojik endişeler nedeniyle tartışma yaratmaktadır. Antimikrobiyal peptidler (AMP), doğal olarak sentezlenen moleküller olup güçlü antimikrobiyal özellikler göstermektedirler. Bu çalışmada, AMP'lerin sürdürülebilir, alternatif ve etkili bir yaklaşım olarak yetiştirilen türlerin sağlığını ve verimliliğini artırma etkinliği incelenmiştir. AMP'ler, sucul organizmaların da içinde bulunduğu çeşitli canlılarda doğal bağışıklık sisteminin bir parçası olarak işlev görmekte ve geniş bir patojen yelpazesine karşı savunmada kritik bir rol oynamaktadırlar. Etki mekanizmaları, mikrobiyal zarları bozarak, geleneksel antibiyotiklere kıyasla direnç geliştirme riski daha düşük olan geniş spektrumlu bir aktiviteye dayanmaktadır. AMP'ler su ürünleri yetiştiriciliğinde, doğrudan suya veya yeme karıştırılabilmektedir. Biyoteknolojideki ilerlemeler, rekombinant AMP'lerin geliştirilmesini kolaylaştırmış, türe özgü patojenlere karşı özel çözümleri de mümkün hale getirmiştir. Rekombinant teknoloji, AMP'leri kontrollü bir ortamda üretmeye olanak sağlarken aynı zamanda istikrarlarını, etkinliklerini ve aktivite spektrumlarını artıracak şekilde modifikasyonlar yapılmasına da olanak tanımaktadır. Sonuç olarak, AMP'lerin yakın gelecekte, su ürünleri yetiştiricilik endüstrisinde hastalıklarla mücadelede için değerli bir araç haline gelebileceği düşünülmektedir. Potansiyel faydaları arasında çevresel etkinin azaltılması, canlı refahının artırılması, gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik konularında küresel standartlara uyumun artırılması da yer almaktadır. Gelecekteki araştırmaların, AMP üretiminin maliyet-etkinliğini optimize etmeye, yaygın kullanımlarının ekolojik etkilerini anlamaya ve sağlık yönetimi stratejileri ile entegrasyonu konularına odaklanacağı, bu sayede yetiştiricilik verimini arttıracağı öngörülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal peptit, AMP, Su ürünleri yetiştiriciliği, Sağlık yönetimi.

Teşekkür: Bu çalışma TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı 22AG009 numaralı Gıda Arzı Güvenliği Çerçevesinde Su Ürünlerinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Uygulamalar projesi kapsamında desteklenen TR.AQUA Platformu, altında APYÖK – Proje 2 çalışmalarının tanıtımı için hazırlanmıştır.