Amaç: İstemsiz perioperatif hipoterminin önlenmesine yöne- lik birçok girişim bilinmesine karşın, cerrahi hastalarının çoğunda is- temsiz perioperatif hipotermi geli şmektedir. İstemsiz perioperatif hipotermi cerrahi alan enfeksiyonu, morbidite, mortalite, sağlık bakım maliyetinde artma, hastanede kalış süresinde uzama gibi ciddi kompli- kasyonlara neden olabilmektedir.Bu çalışmanın amacı, ameliyat öncesi ve sonrası dönemde hemşirelerin istemsiz perioperatif hipotermiye iliş- kin bilgi ve uygulama durumlar ının belirlenmesidir. Gereç ve Yön- temler: Araştırma, 01 Eylül-01 Kas ım 2021 tarihleri aras ında 3. basamak bir üniversite hastanesinin cerrahi klinikleri ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan 144 hemşire ile tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Veriler, “Anket Formu”, “İstemsiz Perioperatif Hipotermi Bilgi Formu” ve “İstemsiz Perioperatif Hipotermi Geli şimini Önleyici Giri şimleri Uygulama Formu” ile toplandı. Veriler, SPSS 25 istatistik paket prog- ramı kullanılarak; sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Kruskal-Wal- lis Testi, Mann-Whitney U Testi ile de ğerlendirildi. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 32±6,91, istemsiz perioperatif hipotermi bilgi puan ortalamaları 59,09±15,63’tür. Hemşirelerin %79,9’unun is- temsiz perioperatif hipotermiye ilişkin bilgi almadığı, %79,9’unun ame- liyat öncesi dönemde hastalar ı ısıtma giri şiminde bulunmad ığı, %73,6’sının ameliyat sonrası vücut sıcaklığı 36°C’nin altında olan has- talarda vücut s ıcaklığını artırmak için battaniye kulland ığı belirlendi. İstemsiz perioperatif hipotermiye ili şkin bilgi alan hem şirelerin bilgi puan ortalamalarının (65,64±13,37) bilgi almayanlardan (56,12±15,73) anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Ameliyat öncesi ve sonrası hasta bakımından sorumlu olan cerrahi hemşirelerinin istemsiz perioperatif hipotermiye ili şkin bilgi ve uygulamalar ının yetersiz ol- duğu belirlenmiştir. Buna göre hem şirelerin istemsiz perioperatif hi- potermiye yönelik güncel kılavuzları takip etmeleri gerektiği ve belirli aralıklarla hizmet içi eğitime gereksinim olduğu söylenebilir.
Objective: Although many attempts to prevent inadver- tent perioperative hypothermia are known, most surgical patients de- velop inadvertent perioperative hypothermia. Inadvertent perioperative hypothermia can cause serious complications such as surgical site in- fection, morbidity, mortality, increased health care costs, and prolonged hospital stay. The aim of this study is to determine the knowledge and practice of nurses regarding involuntary perioperative hypothermia in the pre- and postoperative period. Material and Methods: The re- search was carried out as a descriptive study with 144 nurses working in the surgical clinics and intensive care units of a tertiary university hospital between 01 September-01 November 2021. The data were col- lected with the “Survey Form”, “Inadvertent Perioperative Hypother- mia Information Form” and “Application Form for Preventing Inadvertent Perioperative Hypothermia Development”. Data were eval- uated using SPSS 25 statistical package program, number, percentage, mean, standard deviation, Kruskal-Wallis Test, Mann-Whitney U Test. Results: The mean age of the nurses was 32±6.91, and the mean inad- vertent perioperative hypothermia knowledge score was 59.09±15.63. It was determined that 79.9% of the nurses did not receive information about inadvertent perioperative hypothermia, 79.9% did not attempt to warm the patients in the preoperative period, and 73.6% of them used blankets to increase the body temperature in patients with postoperative body temperature below 36°C. It was determined that the mean knowl- edge score of the nurses who received information about inadvertent pe- rioperative hypothermia (65.64±13.37) was significantly higher than those who did not (56.12±15.73). Conclusion: It has been determined that the knowledge and practices of the surgical nurses, who are respon- sible for pre- and postoperative patient care, regarding inadvertent peri- operative hypothermia are insufficient. Accordingly, it can be said that nurses should follow the current guidelines for involuntary perioperative hypothermia and that in-service training is needed at regular intervals.