Parkinson hastalığında lizozomal mekanizmalar
Üniversitemiz bünyesinde Pediatrik Metabolizma ve Geriatri iş birliğiyle 2020 yılında PH'de glukoserebrosidaz (GBA) ve galaktoserebrosidaz (GLA) genlerindeki varyantların prevalansını belirlemek amacıyla bir çalışma başlattık. Bundan sonraki amacımız, lizozomal enzimler ve genetik değiştiricilerin konu edildiği ileri çalışmalarla PH'deki lizozomal mekanizmaların aydınlatılmasına katkıda bulunmaktır.
PD ile ilgili verilerin çeşitlendirilmesi
PH ile ilgili mevcut verilerin çoğunluğunun Avrupa ve Kuzey Amerika'dan, yani dünya nüfusunun yalnızca %15'ine eşdeğer olan Avrupa soyundan elde edildiği yaygın olarak kabul edilmektedir. Bu, verilerin yorumlanmasında büyük bir önyargı yaratır ve mevcut bilginin genelleştirilmesini engeller. Bu anlamda Türkiye'den veri sağlayarak ve PD ile ilgili bilginin çeşitlenmesine katkıda bulunarak üzerimize düşeni yapmayı hedefliyoruz. Bunlar arasında (ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) genetik Parkinson hastalığı, derin beyin stimülasyonu, Türk Parkinson hastalarının COVID-19'a ilişkin tutumlarının ortaya konulması, prodromal Parkinson hastalığı, damgalanma vb. çalışmalar yer almaktadır.
Fonksiyonel Beyin Cerrahisi
Fonksiyonel beyin cerrahisi uygulamaları ve araştırmaları kurumumuzda 1960'lı yıllardan bu yana öncü beyin cerrahları (Nurhan Avman, Yücel Kanpolat ve Ali Savaş) tarafından yürütülmektedir. Nöroşirürji ve Nöroloji Bölümleri, 1993'ten bu yana hedefleme teknikleri, derin beyin stimülasyonunun bilişsel etkileri ve ablatif cerrahide yeni prosedürler konularındaki birincil araştırma alanları ile yakın işbirliği içindedir.
Klinik Sonuç Değerlendirmeleri (Derecelendirme Ölçekleri)
Grubumuz klinik verilerin sayısallaştırılmasına ve kültürel adaptasyonuna özel ilgi göstermektedir. Bu Türk standardizasyonuna uygun olarak, Uluslararası Parkinson ve Hareket Bozuklukları Derneği (MDS) ile işbirliği içinde, MDS Birleşik Parkinson Hastalığı Derecelendirme Ölçeği (MDS-UPDRS) de dahil olmak üzere çeşitli derecelendirme ölçekleri yapılmaktadır.