Buzağılarda yem katkı maddesi olarak probiyotiğin performans ve dışkı karakteristikleri üzerine etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SELMA BÜYÜKKILIÇ BEYZİ

Danışman: İBRAHİM ÇİFTCİ

Özet:

Bu araştırmada, süt içme dönemindeki buzağılarda probiyotiğin performans, dışkı karakteristiği ve serum parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Özel bir çiftlikte doğan eşit sayıdaki erkek ve dişi Holstein ırkı buzağılar denemede kullanılmıştır. Deneme Haziran-Ağustos ve Eylül-Kasım aylarını kapsayan iki dönemde yürütülmüştür. Her bir dönemdeki denemede, 3 dişi ve 3 erkek buzağı içeren kontrol ve probiyotik grupları oluşturulmuştur. Çalışma buzağılar 4 günlük yaşta iken başlatılmış ve 70. günde sona erdirilmiştir. Buzağılar 4. günden itibaren belirli bir program dahilinde süt ikame yemi ve serbest olarak verilen buzağı başlatma yemi ve kuru yonca otu ile beslenmişlerdir. Probiyotik süt ikame yemine 140 mg/L (1.4´109 cfu Enterococcus faecium /L) katılmıştır. Denemede performans verileri haftalık ve tüm deneme dönemi açısından değerlendirilmiştir. Dışkı karakteristikleri günlük olarak tespit edilip, tüm deneme dönemi açısından değerlendirilmiştir. Deneme sonunda elde edilen bulgulara göre, gruplar arasında canlı ağırlık, kaba ve karma yem tüketimleri bakımından gruplar arasında önemli bir farklılık gözlenmemiştir (P>0.05). Probiyotik ilavesiyle canlı ağırlık artışı sayısal düzeyde (P=0.066) ve yem değerlendirme sayısı istatistik önemli düzeyde (P<0.05) daha iyi olmuştur.. Hasta olunan gün sayısı (ishal görülme sıklığı) probiyotik uygulanan grupta önemli derecede azalma göstermiştir (P<0.001). Çalışma sonunda alınan serum örneklerine ait elde edilen bulgularda, probiyotik uygulamasının buzağılarda serum Total Protein, Albumin, Globulin, Albumin/Globulin bakımından önemli etkisi gözlenmemiştir (P>0.05). Ancak probiyotik uygulanan grupta serum Total IgG değerinde artış, Albumin oranında ise azalma gözlenmiştir (P<0.05). Araştırmada elde edilen sonuçlar; yem katkı maddesi olarak probiyotiğin sütle beslenme dönemindeki buzağılarda canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanmayı geliştirdiğini, ishal oranını azalttığını ve bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkisinin olduğunu göstermektedir.Abstract In this study, effects of probiotic on the performance, fecal characteristics and serum parameters of calves during preweaning period were investigated. In an equal number of male and female Holstein calves born in a commercial farm were used in the experiment. Trial was carried out in two periods of June to August and September to November. In each experiment of periods, control or probiotic groups are constituted three male and three female calves. Experiments were started at four days elderly from calves and ended at 70 days of age. Calves were fed from four days aged with the calf milk replacer feed within a particular program and calf starter feed and alfalfa hay in ad-libitum. Probiotic was added 140 mg/L (1.4´109 cfu Enterococcus faecium/L) into the milk replacer of probiotic treatment. Performance data were evaluated for a weekly and whole experimental period. Fecal characteristics were observed daily and evaluated at all test period. According to the findings at the end of the experiment, no significant differences were observed for body weight and feed intake (P> 0.05). Supplementation of probiotic improved body weight gain numerically (P=0.066) and feed conversion ratio significantly (P<0.05). Number of sickness days (diarrhea incidence) were significantly reduced with the probiotic supplementation (P <0.001). At the end of the study, findings of total protein, albumin, globulin, albumin/globulin in the serum samples were not significantly affected by probiotic treatment (P> 0.05). However, the serum total IgG concentration was increased, and the rate of albumin was decreased in the group treated with probiotic (P <0.05). The results of this study showed that probiotic as a feed additive improved body weight gain, feed conversion ratio and immune system, and reduced the incidence of diarrhea of calves during the preweaning period.