Dünya Ticaret Örgütü kapsamında Gümrük Tarife Oranlarında olası indirimin Türkiye’de şeker piyasasına etki analizi


Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Fatma İlknur ÜNÜVAR

Danışman: İLKAY DELLAL

Özet:

Bu araştırmanın amacı, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ileri tarım müzakereleri kapsamında pazara giriş başlığında, şekerin Gümrük Tarife Oranı (GTO)’nda olası indirimlerinin Türkiye’de şeker piyasasına etkisini analiz etmektir. Türkiye’de şeker, şeker pancarından elde edilmektedir ve %135 Gümrük Tarife Oranı (GTO) ile korunmaktadır. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ileri tarım müzakereleri kapsamında Pazara giriş başlığında Gelişme Yolundaki Ülkelerin (GYÜ) %130’dan daha fazla korunan ürünler için tarife indiriminin %46 olması müzakere edilmektedir. Bu çalışmada, şeker üretimi, tüketimi, ithalatı, ihracatı için dört ayrı model tahmin edilmiş ve Kısmi Denge Modeli ile mevcut dünya şeker satış fiyatı, Gümrük Tarife Oranları üzerinden %46’lık indirim sonrasındaki satış fiyatı,Gümrük Tarifeleri olmaksızın şeker satış fiyatı olmak üzere üç ayrı senaryo ile piyasaya etkisi analiz edilmiştir.Araştırma bulgularına göre her üç senaryo içinde tüketici refahında artış gözlenmiş ancak bu artışlar düşükdüzeyde kalmıştır. Üretici ve sosyal refah ise; her üç senaryoda da negatif olarak ortaya çıkmış ve olumsuz etki gözlenmiştir.Abstract The aim of this study is to assess the impact of the possible reduction in Tariff Rate of sugar inTurkey under The World Trade Organization’s (WTO). Sugar is obtained from sugar beet in Turkey and it’sTariff Rate is 135%. Under the title of market access in WTO, tariff reduction for products which are protected by more than 130% is 46% in developing countries. In this study; there are four model considered such as production, consumption, import and export and analyzed with 3 scenarios as the current world price, prices after 46% discount on Tariff Rates of sugar and zero Tariff Rate. Partial equilibrium model was used. According to research findings; in each of three scenarios consumer welfare is observed to be increasing but these increases remain in low level. Producer and social welfare have emerged negatively in all three scenarios and the negative effect has been observed.