Oleik tip ayçiçeği gen kaynaklarının SSR'a (basit dizi tekrarları) dayalı genetik karakterizasyonu ve oleik asidi yüksek hibritlerin verim öğelerinin karşılaştırılması


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MARYAM PASHAZADEH

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Dilek Başalma

Eş Danışman: Ali Ergül

Özet:

Ayçiçeği çoklu doymamıĢ yağ asitleri oranının yüksek olması sebebiyle, beslenme değeri en yüksek olan bitkisel yağlardan birisidir. DoymamıĢ yağ asitleri arasında en yararlı olan oleik asidi yüksek çeĢitler dünyada ve Türkiye’de tercih edilmektedir. Amerika ve Avrupa ülkeleri baĢta olmak üzere birçok ülkede bu özelliği taĢıyan çeĢitlerin ekimine ağırlık verilmektedir. Bu araĢtırmanın bitki materyali Trakya Tarımsal AraĢtırma Enstitüsü’nün yürüttüğü Ülkesel Ayçiçeği Islah Projesi’nden temin edilmiĢtir. Oleik asidi yüksek ayçiçeği hatları arasından 19 ana ve 22 adet baba olmak üzere toplam 41 ayçiçeği hattı kullanılmıĢtır. Kontrol olarak da (yüksek oleik asitli tescilli çeĢitler) 11 TR 077, 13 TR 002 ve DÜET çeĢitleri kullanılmıĢtır. ÇalıĢmada, 41 adet ayçiçeği ebeveyn hattının genetik kimlik tanısı SSR yöntemiyle yapılmıĢ olup, oleik asit içeriği yüksek genotiplerden genetik anlamda birbirinden farklı uzaklıklardaki melezlerde bazı verim öğeleri, tohum verimi ve yağ verimi değerleri incelenmiĢtir. Yapılan analizler sonucunda özellikle bitki baĢına tohum verimi ve bin tohum ağırlığı bakımından genetik uzaklığı yüksek olan melez hatların [G3 K6 ASN X K7 RSN 7/13 (%16) YDAH SN 3/13 X K7 RSN 7/13 (%22)] standart çeĢitlerden daha iyi performans ortaya koyduğu belirlenmiĢ, buna karĢılık yağ oranı bakımından ise genetik olarak farklı uzaklıktaki melez hatlar arasında ve standart çeĢitlere göre bir farklılık olmadığı saptanmıĢtır.