Farklı fümigantların sofralık üzümlerin soğukta muhafazasına etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: FİGEN ERASLAN

Danışman: GÖKHAN SÖYLEMEZOĞLU

Özet:

Sofralık üzümlerin muhafazasında farklı fümigantların etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırma, 2007- 2009 yılları arasında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe bitkileri Bölümü Soğuk Hava Depoları ve Hasat Sonrası Fizyolojisi laboratuarlarında gerçekleştirilmiştir.Araştırmada bitkisel materyal olarak İzmir iline bağlı Menderes ilçesinin Efemçukuru beldesinden getirilen ‘Alphonse Lavallée’ üzüm çeşidi kullanılmıştır.“Tesadüf Parselleri Deneme Deseni”ne göre kurulan bu araştırmada 15 gün aralıklarla Görünüş, Tat, Suda eriyebilir toplam kuru madde miktarı, Titre edilebilir asit miktarı, SO2 miktarı, Renk kaybı, Zararlanma indeksi ve Ağırlık kayıpları belirlenmiştir.Araştırma sonucunda Alphonse Lavallée üzüm çeşidi 2007-2008 yılında SYS ile 135 gün süreyle başarıyla Fumispore S ile 30 gün ve Fumispore OPP ile 30 ile 15 gün arası muhafaza edilmişlerdir. 2008-2009 yılında ise SYS ile 75 gün, Fumispore S ile ve Fumispore OPP ile 30 güne kadar muhafaza edilmiştir.