ÇİNKONUN SARIMSAK (ALLİUM SATİVUM L.)’TA VERİM VE BAZI KALİTE PARAMETRELERİNE ETKİSİ


Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ahmet Burak SABUNCU

Danışman: SÜLEYMAN TABAN

Özet:

Tarla koşullarında yürütülen bu çalışmada, farklı düzeylerdeki çinko uygulamalarının sarımsakta (Allium sativum L.) verim ve bazı kalite özellikleri ile yumrunun çinko ve besin maddesi kapsamları üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kastamonu ili Taşköprü ilçesinde sarımsak tarımı yapılan alanda yerli cins sarımsak kullanılarak 3 tekerrürlü olarak yürütülen tarla denemesinde toprağa çinko 0, 0.5, 1.0 ve 2.0 kg da-1 düzeylerinde olmak üzere ZnSO4.7H2O'dan uygulanmıştır. Deneme sonunda, sarımsak bitkisinin uygulanan çinkoya olumlu tepki gösterdiği, istatistiki olarak önemli olmamakla birlikte, uygulanan çinkoya bağlı olarak verimde artış sağlandığı belirlenmiştir. Sarımsağın baş ağırlığı, büyük ve küçük diş ağırlıkları, büyük ve küçük diş sayıları ile toplam diş sayısı, uygulanan çinkodan farklı şekillerde etkilenmiştir. Çinko uygulamasıyla sarımsak yumrusunun azot, fosfor, potasyum ve çinko kapsamları artmış, demir ve mangan kapsamları ise azalmıştır. Sarımsağın Hunter renk parametrelerinden a değeri uygulanan çinkoya bağlı olarak artmış, L ve b değerleri ise farklı şekillerde etkilenmiştir. Çinko uygulamasıyla sarımsak yumrusunun kül miktarı, Bx ve R.I değeri artmış, T.A ve pH değeri ise farklı şekillerde etkilenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucu, sarımsakta verim ve kalitenin artırılması için çinkolu gübrelemenin gübreleme programına dahil edilmesinin yararlı olacağı kanaatine varılmıştır.