Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: DOĞUKAN KAYA
Danışman: ERCÜMENT GENÇ
Özet:Bu tez çalışması, biyoyumak teknolojisi varlığında (sıfır su değişimi koşulları, BFT) ve yokluğunda (K) yeşil kaplan karidesinin (Penaeus semisulcatus) yetiştiriciliğinin gerçekleştirilmesine yönelik olarak iki ayrı ardıl deneme halinde yürütülmüştür. Deneme I'de (DI) sabit stok (20 karides/0,24 m²) koşullarında (başlangıç canlı ağırlık 0,72-0,73 g) dört farklı yemleme oranının (%3, 6, 9 ve 12) etkileri test edilmiş, Deneme II'de (DII) ise DI'den elde edilen optimum yemleme oranı kullanılarak dört farklı stok (10, 20, 30 ve 40 karides/0,24 m²) yoğunluğunun (başlangıç canlı ağırlık 0,88-0,89 g) etkileri belirlenmiştir. DI ve DII için çözünmüş oksijen, pH ve su sıcaklığı ideal seviyelerde, amonyak, nitrit, nitrat, alkalinite ve kalsiyum ise BFT gruplarında kontrol gruplarına göre farklılık göstermiştir. BFT gruplarında her iki deneme için de büyüme (final ağırlık DI: BFT grup 8,97-10,70 g, K grup 7,37-8,57 g, DII: BFT grup 9,87-10,83 g, K grup 8,20-9,14 g), yaşama oranları (yaşama oranı DI: BFT grup %82,22-91,11, K grup %42,22-68,89, DII: BFT grup %68,33-93,33, K grup %41,67-76,67), spesifik büyüme oranı (SBO DI: BFT grup 2,79-2,98, K grup 2,57-2,74, DII: BFT grup 2,65-2,78, K grup 2,48-2,59) ve tüm vücut besin bileşen değerleri bakımından daha yüksek değerler elde edilmiştir (p<0,05). Ayrıca, BFT uygulamasında karideslerin hepatopankreas dokularında beslenmeye bağlı bir patoloji tespit edilmemiştir. Toplam hemosit sayıları BFT gruplarında artış göstermiş, benzer biçimde sudaki toplam bakteri sayısı da BFT ortamlarında kontrol ortamlarına kıyasla daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Bu tez çalışması neticesinde yeşil kaplan karidesi üretiminin biyoyumak uygulaması kullanılarak gerçekleştirilebileceği ortaya konulmuştur. This thesis study was carried out in two subsequent trials for the culture of green tiger shrimp (Penaeus semisulcatus) in biofloc technology (zero water change conditions, BFT) and in standard culture environments (K). In Experiment I (DI, initial live weight 0.72-0.73 g): the effects of different feeding rates (3, 6, 9, 12%) in same stocking ratio (20 shrimps/0.24 m²) were tested. For the Experiment II (DII, initial live weight 0.88-0.89 g) the effects of different stocking rates (10, 20, 30, 40 shrimps/0.24 m²) in optimum feeding rate (optimum feeding rate which obtained from DI) were tested for the green tiger shrimp on the growth, feed conversion ratio and survival rate parameters. For DI and DII, dissolved oxygen, pH and water temperature were at ideal levels and ammonia, nitrite, nitrate, alkalinity and calcium levels differed in BFT groups compared to the control groups. BFT application was found to improve in both experiments in terms of growth (final weight ranges of DI for BFT: 8.97-10.70 g, for control: 7.37-8.57 g and DII for BFT: 9.87-10.83 g, for C: 8.20-9.14 g), survival rates (SR ranges of DI for BFT: 82.22-91.11%, for control: 42.22-68.89% and DII for BFT: 68.33-93.33% and for control: 41.67-76.67%), specific growth rate (SGR of DI for BFT: 2.79-2.98, for control: 2.57-2.74 and DII for BFT: 2.65-2.78, for control: 2.48-2.59) and whole-body nutrient values (p<0.05). In addition, BFT did not have a negative effect on health conditions and no nutritional pathology was detected in the hepatopancreas tissues of shrimps. The total hemocyte count showed improvement in the BFT groups, similarly, the total bacterial count of water in BFT was higher than the control for both trials. (p<0.05). As a result, in this study, it was revealed that the production of green tiger shrimp can be realized by using BFT application.