Çorum ili ekolojik koşullarında makarnalık buğday üretimi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ALİ TEKİN

Danışman: MELEHAT AVCI BİRSİN

Özet:

Çorum İli Ortakuzey Geçit Kuşağı’nda yer almaktadır. Çorum’un buğday ekiliş ve üretimi 1990’lı yıllardan günümüze değişmiştir.İklim faktörleri bakımından Çorum İli genel olarak makarnalık buğday üretimine elverişlidir. Tarım yapılan toprakların üçte birinin, 1. ve 2. sınıf topraklar olması, yörenin makarnalık buğdaya uygun bir toprak varlığının bulunduğunu göstermektedir. Ülkemiz makarna endüstrisindeki gelişmeler, artan makarna tüketimi dikkate alınarak, Çorum İli makarnalık buğday üretim potansiyeli değerlendirilmelidir.Çorum İli’nde, makarnalık buğday ekilişini artırmak için; yetiştirme tekniklerinde, özellikle yüksek verimli ve endüstri kuruluşlarının kalite beklentilerini karşılayacak çeşitler dağıtılmalı, sertifikalı tohumluk kullanımı ve yeterli düzeyde gübreleme yapılmalı, yüksek fiyatlar ile üretici özendirilmeli, makarnalık buğday fiyat ve alım politikasıyla desteklenmeli, endüstri kuruluşları ile üreticiler arasında “sözleşmeli makarnalık buğday üretim” yöntemleri geliştirilmelidir.