Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2017
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ÖZGE HORZUM
Danışman: Nurdan Tuna Güneş
Özet:Çalışma 2013-2015 yılları arasında 300 nL L-1 konsantrasyonda 1-metilsiklopropen (1-MCP) uygulamasının ve kontrollü atmosferli (KA) depolamanın 'Ankara' armut (Pyrus communis L.) çeşidi meyvelerinde soğukta muhafaza ve raf ömrü sırasında kalite korunumuna etkisini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Ticari derim zamanında derilen meyvelerin yarısına oda sıcaklığında 24 saat süreyle 1-MCP uygulaması yapıldıktan sonra meyveler 0±1 °C sıcaklık ve %85-90 oransal nem koşullarında normal atmosferli (NA) depolarda ve kontrollü atmosferli (KA) (%3 O2 + %1.5 CO2) kabinlerde, uygulama yapılmayanlar ise doğrudan NA ve KA'lı koşullarda yıllara göre sırasıyla 210 ve 240 gün süreyle depolanmıştır. Depolama süresince meyvelerde solunum hızı, etilen üretimi, asetaldehit, etanol ve metanol konsantrasyonları, antioksidan aktivitesi, şeker bileşimi, askorbik asit miktarı, meyve kabuğundaki vaks miktarı, meyve kabuk ve et rengi, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde ve titre edilebilir asitlik içeriği, ağırlık kaybı ve duyusal değerlendirmede oluşan değişimler izlenmiştir. Aynı parametrelerde raf ömrü süreçlerinde oluşan değişimler, her analiz tarihinde alınıp 20±1 °C sıcaklıkta 14 gün tutulan meyvelerde birer haftalık aralıklar ile saptanmıştır. Soğukta muhafaza periyodu ve raf ömrü süresince 1-MCP, KA ve 1-MCP+KA grubu meyvelerinin solunum hızı ve etilen üretim değerleri, kontrol meyvelerine göre daha düşük olmuştur. 1-MCP uygulaması hem NA hem de KA'lı koşullarda depolanan meyvelerde gerek soğukta muhafaza gerekse raf ömrü süreçlerinde kalite parametrelerinin korunumuna olumlu etkide bulunmuştur. Çalışma sonunda, 210 günlük depolama süresi için en yüksek kalite korunumu KA'lı depolama ve 1-MCP uygulamasının ayrı ayrı ve kombine olarak kullanılması ile sağlanmıştır. Bununla birlikte 1-MCP+KA uygulaması, daha uzun depolama süresi (240 gün) ve 14 günlük raf ömrü sürecinde, meyve kabuk ve et rengi ile meyve eti sertliğinin korunumu, tüketici tercihini olumsuz etkileyen aromatik bileşiklerin azaltılmasında, ümitvar depolama tekniği olarak bulunmuştur. The study was carried out between 2013-2015 years in order to determine the effect of 1-methylcyclopropene (1-MCP) treatment at 300 nL L-1 concentration and controlled atmosphere storage (CA) on keeping quality of 'Ankara' pear during cold storage and shelf life periods. For this reason, fruit were harvested at commercial harvest time and fruit treated with or without 1-MCP for 24 hours at room temperature were stored in regular air storage (NA) and CA cabinets (3%O2+ 1.5%CO2) at 0±1 °C temperature and 85-90% relative humidity conditions for 210 and 240 days based on the years, respectively. During storage period, changes in respiration rate, ethylene production, acetaldehyde, ethanol and methanol concentrations, antioxidant activity, sugar composition, ascorbic acid content, fruit skin wax content, fruit skin and flesh color, flesh firmness, soluble solids content, titratable acidity, weight loss and sensory evaluations were examined. Changes in same parameters during shelf life was also investigated in fruit taken at each analysis date and kept at 20±1 °C temperature for 14 days at weekly intervals. Respiration rate and ethylene production values of 1-MCP, CA and 1-MCP+CA groups were lower than controls during cold storage and shelf life periods. 1-MCP treatment positively affected keeping quality parameters in NA and also in CA conditions during cold storage and shelf life periods. Overall, the highest quality keeping during a storage period of 210 days was succeeded with individually or combined using of 1-MCP treatment and CA storage. However, 1-MCP+CA treatment were found as promising storage technique for keeping fruit skin and flesh color, flesh firmness, decreasing in aromatic compound negatively effecting consumer preference concentrations which have negative effects on fruit quality during longer storage period (240 days) and a shelf life of 14 days.