Bazı kuru meyvelerde hidrojen peroksit kalıntısının iyon kromatografi ile belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SERHAT KOÇER

Danışman: NEVZAT ARTIK

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Hidrojen peroksit çözeltisi, kurutulmuş incire, meyvenin rengini beyazlatmak, kurutulmuş kayısıya ise meyve üzerindeki kükürt dioksitin aşırı miktarını yasal limit olan 2000 ppm ve altına düşürmek amacıyla uygulanmaktadır. Hidrojen peroksitin insan sağlığı için çeşitli zararları olduğu çeşitli bilimsel araştırmalarda belirtilmektedir. Diğer taraftan hidrojen peroksitin tespitinde ülkemizde ve yurt dışındaki mevcut metodların yeterli olmadığı da bilinmektedir. Bu nedenle, bir taraftan piyasada satılan kurutulmuş incir ve kayısı örnekleri, diğer taraftan Bakanlığımız bünyesindeki Araştırma Ensititüleri vasıtasıyla elde edilen kurutulmuş kayısı ve incir örnekleri kullanılarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı bünyesindeki İyon Kromatografi cihazında yeni bir metod olarak hidrojen peroksit kalıntısının tespiti amacıyla bu tez çalışması yapılmıştır. Kurutulmuş incirde %52,3 geri kazanım ve tekrarlanabilirle metod oluşturulmuş, 1 ppm LOQ Tespit limiti olarak belirlenmiştir. Piyasadan ve meyvecilik enstitülerinden temin edilen kurutulmuş incir başarı ile analiz edilmiş ve tez için taahhüt edilen işlemler gerçekleştirilmiştir. Diğer taraftan kurutulmuş kayısı örneği için belli bir geri kazanım ve tekrarlanabilirlik elde edilememiştir. Yine de bu tezde taahhüt edilen deneyler kayısı için de yapılmış ve tamamlanmıştır. Bu tez çalışması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından TAGEM/HSGYAD/13/A05/P04/42 proje numarası ile kabul edilmiş ve desteklenmiştir.AbstractHydrogen peroxide solution is applied to dried figs for whitening and to dried apricots for desulphiting which is to reduce of the high level of sulphur dioxide on the dried apricots to the 2000 ppm that is legal limit. It is known that hydrogen peroxide has dangerous effect on the human health. On the other hand it is known that the current methods are not enough to determine for hydrogen peroxide. So this thesis has been made on purpose of the determine of hydrogen peroxide by ion chromatography which is in the Turkish Ministry of the Food, Agriculture and Livestock, Ankara Food Control Laboratory. Samples were supplied from Ankara markets and Institutes of Ministry. The new method set up with %52,3 recovery and enough repeatability. Limit of quantification has been determined as 1 ppm. On the other hand dried fig samples which comes from market and Institutes of Ministry have been analyzed succesfully and completed all processes which was promised. But the method has not been completed as succesfully because of bad recovery and repeatability for dried apricot samples which comes from market and Institutes of Ministry. Even so it has been completed all promised processes. This Master thesis was accepted and supported as a project with the TAGEM/HSGYAD/13/A05/P04/42 project number, by Turkish Ministry of Food, Agriculture and Livestock General Directorate of Agricultural Research and Policies.