Streptozotosin ile oluşturulan diyabetik sıçanlarda morin'in (2,3,4,5,7-pentahydroxyflavone) koruyucu etkileri


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: AHMED K. MUHAMMED

Danışman: NURSEL GÜL

Özet:

Diyabet bilinen en önemli sağlık problemlerinden birisidir. İnsülin ve oral antidiyabetik ilaçların yan etkilerinden dolayı son yıllarda alternatif tedavilerin araştırılmasında doğal ürünler (özellikle flavonoidler) önemli bir kaynak teşkil etmektedir. Bu çalışma normal ve streptozotosin ile diyabet oluşturulan (STZ 45 mg/kg, i.p) sıçanlarda bitkisel bir flavonoid olan morin'in (2′,3,4′,5,7-pentahydroxyflavone) kan glukoz seviyesi, doku antioksidan ve lipid perokidasyon durumu üzerindeki olası olumlu etkisini incelemek için yapılmıştır. Hayvanlar yedi gruba (n: 6 herbir grup) ayrıldı: Grup 1: Normal kontrrol, grup 2: Normal + morin 25 mg/kg, grup 3: Normal + morin 50 mg/kg, grup 4: Diyabetik kontrol, grup 5: Diyabetik + morin 25 mg/kg, grup 6: Diyabetik + morin 50 mg/kg ve grup 7: Diyabetik + Tolbutamit 100 mg/kg. Morin, vücut ağırlığı kaybını önleyememesine rağmen, su ve yem tüketimini (25 mg/kg) anlamlı olarak azalttı. Diyabetik hayvanlarda artmış olan glukoz, kolesterol, trigliserid, LDL-kolesterol ve VLDL-kolesterol düzeylerini düşürdüğü görüldü. Morin diyabetik sıçanlarda HDL-kolesterol seviyesindeki azalmayı, AST (GOT) ve ALT (GPT) seviyelerindeki artışı da anlamlı şekilde önlemiştir. Öte yandan, diyabetin patogenezinde oksidatif stres önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada morin’in karaciğer, böbrek ve pankreasdaki oksidatif stres belirteçleri üzerindeki etkisi de değerlendirildi. Diyabetik sıçanların dokularında normal sıçanlara göre daha yüksek malondialdehit (MDA) düzeyi, daha düşük nitrik oksit (NOx), redükte glutatyon (GSH) düzeyleri ve süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesi gözlendi. Morin hepatik, renal ve pankreatik MDA düzeylerindeki artışı, renal ve pankreatik NOx, hepatik ve pankreatik GSH düzeylerindeki ve hepatik, renal ve pankreatik SOD aktivitesindeki azalmaları anlamlı olarak önledi. Histopatolojik incelemelerde morin verilen diyabetik sıçanlarda pankreas hasarı azalarak normal sıçanların yapısına yaklaştığı tespit edildi. Sonuçlar morin’in STZ-diyabetik sıçanlarda oksidatif stresdeki artışı antioksidan özelliği ile önemli ölçüde engelleyerek pankreatik beta hücre fonksiyonu üzerinde koruyucu etki oluşturduğunu göstermektedir.Abstract Diabetes mellitus (DM) is one of the major public health burden worldwide. Recently, the treatment of diabetes with natural products (flavonoids specially) witnessed a growing interest because side effects of insulin and oral antidiabetic drugs. The present work is carried out to study the beneficial effects of a flavonoid extracted from plants which called morin (2′,3,4′,5,7-pentahydroxyflavone) on blood glucose level, tissue antioxidant and lipid peroxidation status in normal and streptozotocin induced diabetic rats (STZ 45 mg/kg, i.p). Animals were divided into seven groups (n: 6 in each group): Group 1: Normal contrrol, group 2: Normal + morin 25 mg/kg, group 3: Normal + morin 50 mg/kg, group 4: Diabetic control, group 5: Diabetic + morin 25 mg/kg, group 6: Diabetic + morin 50 mg/kg and group 7: Diabetic + Tolbutamide 100 mg/kg. Morin could not prevent loss of body weight, but significantly decrease water and food (25 mg/kg) intake. It showed significant prevention in elevation of glucose and prevent increase in the cholesterol, triglyceride, LDL-cholesterol, VLDL-cholesterol levels in serum of diabetic rats. Morin also significantly prevented decrease in the HDL-cholesterol level and increase in AST (GOT) and ALT (GPT) levels in diabetic rats compared to that of diabetic control. On the other hand, intensive oxidative stress plays a major role in the pathogrenesis of diabetes. In this study, the role of morin on oxidative sress markers of liver, kidney and pancreas were also estimated. The diabetic rats exhibited high malondialdehyde (MDA) and low nitric oxide (NOx), reduced glutathione (GSH) levels and superoxide dismutase (SOD) activities in hepatic, renal and pancreatic tissues as compared with normal rats. The treatments with morin significantly prevented the increase of hepatic, renal and pancreatic MDA and prevented reduction of renal and pancreatic NOx, hepatic and pancreatic GSH levels and hepatic, renal and pancreatic SOD activity. Histopathological study revealed that morin reduced the diabetes related pancreatic damage in treated rats compared to untreated controls. These results indicated that morin overcomes oxidative stress through its antioxidant properties, hence exerts a protective action on pancreatic beta cell function in STZ- diabetic rats.