Uygulama sonrası depolamanın kontrollü nemlendirilmiş biber ve patlıcan tohumlarının kalitesine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2008

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SERPİL MİS

Danışman: İBRAHİM DEMİR

Özet:

Bu çalışma, kontrollü nemlendirilme uygulanması yapılmış biber ve patlıcan tohumlarının 3 farklı sıcaklıkta 10 aylık depolama sürecinde kalitesindeki değişimin incelenmesi amacıyla 2006-2008 yılları arasında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı’ nda gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Kandil Dolma Biber ve Kemer Patlıcan çeşitleri kullanılmıştır. Biber ve patlıcan tohumları, kontrollü nemlendirme uygulamasına maruz bırakıldıktan sonra nem düzeyleri % 8 ± 0.3 olacak şekilde oda koşullarında kurutulmuştur. Tohumlar hava geçirimsiz paketlere konularak -20 ± 2, 5 ± 1, 25 ± 1°C’ de 10 ay boyunca depolanmış ve 0., 2., 4., 6., 8. ve 10. aylarda depodan alınan örneklerde çimlenme, hızlı yaşlandırma, fide gelişim testleri ve katalaz aktivasyonunu belirlemek amacıyla enzim analizi yapılmıştır. Uygulanmış tohumlar 3 farklı sıcaklıkta tüm depo sürelerinde kontrol tohumlarına oranla daha yüksek çimlenme oranı, hızı ve tohum gücü göstermiş ve istatiksel olarak önemli farklar bulunmuştur. Aynı depo süreleri içinde sıcaklıklar karşılaştırıldığında; uygulanan tohumların kalitesi en uzun süreyle -20°C’ de korunmuş ve bunu 5°C takip etmiştir. Sıcaklık 25°C’ ye çıkartıldığında ise tohumların depo ömrünün azaldığı saptanmış, çimlenme oranı ve hızında hızlı bir düşüş olmuştur. Depo sıcaklığı arttıkça katalaz enzim aktivitesinde azalmalar görülmüş buna bağlı olarak çimlenme yüzdesinde, çıkış hızında ve tohum gücünde düşüşler izlenmiştir.