Ankara'da satılan damacana sularının bazı bakteriler yönünden incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ÖNCÜ ÇELFİŞ

Danışman: HAYDAR ÖZDEMİR

Özet:

Bu çalışma, Ankara'da geri dönüşümlü damacanalarda (19 L) satılan kaynak sularının, bazı bakteriler yönünden analiz edilerek Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ?İnsanı Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'de? belirtilen değerlere uygunluğunu araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, 10 farklı firmaya ait toplam 127 adet kaynak suyu, bakteriyolojik yönden analiz edilmiştir. Bu analizler kapsamında örnekler, toplam aerob mezofil bakteri sayısı, koliform bakteriler, enterokoklar ve sülfit indirgeyen anaeroblar yönünden incelenmiştir. Örneklerde aerob mezofil genel canlı sayısı dökme plak yöntemiyle saptanırken, koliform bakteriler, enterokoklar ve sülfit indirgeyen anaeroblar membran filtrasyon tekniği kullanılarak saptanmıştır. Yapılan bakteriyolojik analizler sonucu, 127 örneğin 52'si (% 40,9) aerob mezofil genel canlı sayısı yönünden İnsanı Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'e uygun olmasına karşın, 75 (% 59,1) örneğin uygun olmadığı saptanmıştır. Aynı şekilde koliform bakteriler 15 (% 11,8) örnekte, E. coli 4 (% 3,1) örnekte, enterekoklar 17 (% 13,3) örnekte, sülfit indirgeyen anaeroblar ise 7 (% 5,5) örnekte pozitif bulunmuştur. Sonuç olarak, örneklerin 75 tanesinin (% 59,1) analiz edilen tüm bakteriler yönünden ilgili yönetmeliğe uygun olmadığı saptanmıştır. Saptanan bakteri sayıları halk sağlığını tehdit edecek düzeyde olmamakla birlikte, kaynak suyu işletmelerinde HACCP sisteminin etkin olarak uygulanmasının önemli olacağı sonucuna varılmıştır. AbstractThe objective of this study was to determine the natural spring waters, which are sold in recycled carboys (19 L) in Ankara, by analysing for some bacteria whether they are up to standard of regulation concerning water intended for human consumption. In the study, 127 natural spring waters from 10 different carboy firms were analysed for some bacteria. Samples were investigated for the enumeration of total aerobic mesophilic bacteria, coliforms, enterococci and sulfite reduction anaerobic bacteria. Pour plate technique was used determining total aerobic mesophilic bacteria. However membrane filtration technique was used determining the coliforms, enterococci and sulfite reduction anaerobes. As a result of analysis 52 samples (% 40,9) were found compliance with the standards but 75 samples (% 59,1) were not found complying with the standards concerning total aerobic mesophilic count. Similarly coliforms were isolated in 15 samples (% 11,8), E. coli in 4 samples (% 3,1), enterococci in 17 samples (% 13,3) and sulfite reduction anaerobic bacteria in 7 samples (% 5,5). Consequently 75 samples (% 59,1) were not found complying with the standards of regulation concerning water intended for human consumption. This is very important for the public health. So natural spring water firms must notice on HACCP system for hygiene.