Et ve et ürünlerinin listeria spp. varlığı bakımından araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: RAŞİT KESKİN

Danışman: PINAR ŞANLIBABA

Özet:

Bu çalışmada Ankara'daki farklı satış yerlerinden temin edilen birbirinden farklı çiğ ve işlem görmüş et ürünlerinin Listeria spp. varlığı bakımından taranması amaçlanmıştır. 116 gıda örneğinin taraması, ISO 11290-1 protokolü doğrultusunda yapılmıştır. Gram (+), katalaz (+), oksidaz (-) ve hareketlilik (+) sonuç veren 40 izolatın, tür düzeyinde biyokimyasal olarak tanımlamasında API® Listeria test kiti kullanılmıştır. Bu kapsamda, 40 izolattan 15'i L. monocytogenes, 12'si L. innocua, 8'i L. welshimeri ve 4'ü ise L. grayi olarak tanımlanmıştır. 1 izolatın tanımlaması yapılamamıştır. Listeria spp. ve L. monocytogenes varlığı bakımından kıyma en riskli gıda olarak saptanmıştır. Çiğ etin %67,50'si ve işlem görmüş etin ise %32,50'si Listeria spp. ile kontamine olmuştur. Kırmızı et ve et ürünlerinin, beyaz et ve et ürünlerine oranla daha riskli olduğu saptanmıştır. Ankara'da satışa sunulan et ve et ürünleri, L. monocytogenes bakımından riskli bulunmuştur. In this study, it was aimed to screen different raw and processed meat products obtained from different markets in Ankara for Listeria spp. A total of 116 food samples were analyzed in accordance with ISO 11290-1 protocol. API® Listeria test kit was used for biochemical characterization at species level of 40 isolates showed gram (+), catalase (+), oxidase (-) and mobility (+). In this study, 15 isolates were identified as L. monocytogenes, 12 as L. innocua, 8 as L. welshimeri and 4 as L. grayi. One isolate could not be identified. Minced meat was the the most risky food for Listeria spp. and L. monocytogenes. Further, 67.50% of raw meat and 32.50% processed meat were contaminated with Listeria spp. Red meat and meat products were found to be more risky than chicken meat products. Meat and meat products retailed in Ankara were found to be at risk for L. monocytogenes.