Antimikrobiyel aktiviteye sahip laktik asit bakterilerinin izolasyonu ve antimikrobiyel aktivitenin kısmi karakterizasyonu


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SEMA YAKIT

Danışman: PINAR ŞANLIBABA

Özet:

Bu çalışmada Ankara'da çeşitli market ve semt pazarlarından temin edilen toplam 82 farklı fermente gıda örneği LAB izolasyon materyali olarak kullanılmıştır. Biyokimyasal testler sonucunda 372 LAB izolatı seçilmiştir. Her bir LAB izolatının antimikrobiyel aktivitesi, 18 farklı indikatör suşa karşı denenmiştir. 160 LAB izolatı indikatör suşlara karşı, 4 – 25 mm çapında ve farklı büyüklüklerde zon çapları oluşturmuştur. Farklı antibakteriyel spektrum gösteren 14 adet LAB izolatı seçilmiştir. 14 adet LAB izolatından sadece 4 tanesinin ürettiği antimikrobiyel maddenin protein doğası tespit edilmiştir. 16S rDNA dizi analizleri sonucunda SP10-2 suşu Enterococcus faecium, SP25-2 suşu Enterococcus faecalis, SP49-5 ve SP61-1 suşları ise Lactococcus lactis olarak tanımlanmıştır. SP10-2, SP25-2, SP49-5 ve SP61-1 suşları tarafından üretilen bakteriyosinlerin ileri düzeyde tanımlanmasında farklı sıcaklık, pH ve enzim uygulamalarının etkileri araştırılmış ve üretilen bakteriyosinlerin aktiviteleri sırasıyla 1600, 1000, 1200 ve 800 AU/mL olarak belirlenmiştir. Bakteriyosin aktivitesi üzerine farklı pH, sıcaklık ve enzim uygulamaları denenmiştir. In this study, 82 different fermented food samples obtained from various markets and bazaars in Ankara were used as LAB isolation material. A total of 372 LAB isolates were selected. The antimicrobial activity of each LAB isolate was tested against 18 different indicator strains. A total of 160 LAB isolates produced of 4 - 25 mm zone diameters against indicator strains. Fourteen LAB isolates with different antibacterial spectrum were selected. Only four LAB isolates was produced the protein nature of the antimicrobial agent. As a result of 16S rDNA sequence analysis, SP10-2 strain was identified as Enterococcus faecium, SP25-2 as Enterococcus faecalis, SP49-5 and SP61-1 as Lactococcus lactis. The effects of temperature, pH and enzyme applications on the production of bacteriocins produced by strains SP10-2, SP25-2, SP49-5 and SP61-1 were investigated and the activities of the bacteriocins were determined as 1600, 1000, 1200 and 800 AU/mL, respectively. Different pH, temperature and enzyme applications were also tested on bacteriocin activity.