Tavşanların mukoid enteropatisinde klinik,hematolojik bulgular ve sağaltım uygulamaları


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: OLGU ÇELİKLER

Danışman: ASLAN KALINBACAK

Özet:

Bu çalışmada, mukoid enteropatili tavşanlarda klinik ve hematolojik bulgular ortaya konarak, sağaltımda Saccharomyces boulardii (S. boulardii), enrofloksasin ve iki etken maddenin beraber kullanımının klinik tablo ve kan parametreleri üzerine etkisi araştırıldı.Çalışmada, her biri yedi tavşandan oluşan üç sağaltım grubu ile bir kontrol grubu olmak üzere toplam dört grup oluşturuldu. Birinci gruba S. boulardii, ikinci gruba enrofloksasin, üçüncü gruba S. boulardii ve enrofloksasin beraber uygulandı.S. boulardii, oral olarak günde 250 mg, enrofloksasin, subkutan olarak günde 10 mg/kg, laktatlı ringer solüsyonu, subkutan olarak günde 40 ml/kg dozda uygulandı.Mukoid enteropatili 21 tavşanın tümünde çevreye ilgisizlik, 14'ünde iştah azalması, 7'sinde iştah kaybı, 10'unda beden ısısında azalma, 13'ünde solunum sayısında artma 11'inde hafif şiddette dehidrasyon gözlendi. Tüm tavşanlarda, dışkının şeklinin bozulmuş ve mukuslu olduğu belirlenirken, mukusun tek başına veya dışkıyla karışık olarak atıldığı, radyografide ise sekumda değişik şiddette gaz toplanması ve hastalarda buna bağlı abdominal şişkinlik oluştuğu belirlendi.Birinci sağaltım grubunda sağaltım öncesine göre, sağaltım sonrası ortalama ALT, AST ve kreatinin değerlerinde istatistiksel açıdan önemli bir azalma, ortalama glukoz değerinde ise önemli bir artış olduğu, II. sağaltım grubunda sağaltım öncesine göre, sağaltım sonrası ortalama MCHC ve kreatinin değerlerinde istatistiksel açıdan önemli bir azalma, ortalama MCV, GGT ve albumin değerlerinde ise önemli bir artış olduğu, ALT ve AST değerlerinde ise istatistiksel olarak önemli olmayan bir artış olduğu dikkati çekti. III. sağaltım grubunda sağaltım öncesine göre, sağaltım sonrası ortalama MCHC ve kreatinin değerlerinde istatistiksel açıdan önemli bir azalma, ortalama WBC, MCV, GGT, albumin değerlerinde önemli bir artış olduğu tespit edildi.Klinik iyileşme açısından sağaltım metodları arasında istatistiksel olarak fark bulunmadığı, ancak enrofloksasin kullanılan sağaltım gruplarında GGT değerlerinde istatistiksel olarak önemli bir artış, ALT ve AST değerlerinde ise istatistiksel olarak önemli olmayan belirli bir artış olduğu ayrıca bu gruplarda klinik iyileşmenin daha geç olduğu görüldü.Sekumda mikrobiyel fermentasyonun şekillendiği tavşanlarda probiyotik tedavisinin uygun bir tedavi metodu olacağı düşünülmekle birlikte konuyla ilgili daha fazla araştırma yapılmasının uygun olacağı sonucuna varıldı.AbstractThe objective of this study was to describe clinical and hematological findings in rabbits with mucoid enteropathy and to investigate the effects on the clinical features and blood parameters by the usage of Saccharomyces boulardii (S. boulardii), Enrofloxacin and two active ingredients together in the treatment.In this study, four groups as three treatment groups and one control group were used. Each group was consisting of seven rabbits. S. boulardii was administrated to the first group, Enrofloksasin was administrated to the second group, S. boulardii and Enrofloksasin were administrated together to the third group.S. boulardii was 250 mg orally daily, enrofloxacin was 10 mg/kg subcutaneously daily, lactated ringer solution was 40 ml / kg subcutaneously daily administratedIndifference to environment was observed in all of 21 rabbits with mucoid enteropathy. Lack of appetite in 14, loss of appetite in 7, decrease in body temperature in 10, increase in respiration rate in 13 and mild dehydration in 11 of the rabbits were detected. The feces was deformed and mucoid in all rabbits. It was determined that mucus was eliminated alone or mixed with feces. Gas accumulation with different intensity in cecum was determined by radiography. According to that abdominal swelling were observed in patients.In I. treatment group a statistically significant decrease in ALT, AST and creatinin levels and a significant increase in mean values of glucose were determined after the treatment compared to the levels before the treatment. In II. treatment group a statistically significant decrease in the mean values of MCHC and creatinin, an increase in the mean values of MCV, GGT and albumin, a statistically insignificant, specific increase in ALT and AST levels were noticed after the treatment compared to the levels before the treatment. In III. treatment group a statistically significant decrease in the mean values of MCHC and creatinin, an increase in the mean values of WBC, MCV, GGT and albumin were found.There were not any statistically difference between the treatment methods in clinical healing, but a statistically significant increase in the values of GGT and statistically insignificant certain increase in the values of ALT and AST were observed in the groups which received enrofloxacin. Also delayed clinical healing were detected in these groups. It has been concluded that probiotic treatment could be a suitable method in the rabbits whose microbial fermentation take shapes in cecum and further investigations are needed about the subject.