İnek sütlerinde bazı penisilin kalıntılarının HPLC yöntemiyle belirlenmesi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: FİLİZ ŞEN

Danışman: AYHAN FİLAZİ

Özet:

Hayvanlarda infeksiyon hastalıklarının sağaltımında kullanılan dikloksasilin ve kloksasilinin sütteki kalıntılarının Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi ile belirlenmesi için yöntem uyarlanması ve bu yöntemin piyasadan toplanacak süt örneklerine uygulanarak kalıntı varlığının ortaya konulması amaçlandı. Bunun için çiğ sütün pH?sı 4.5-5?e ayarlandıktan sonra ekstraksiyon işlemi aseton/kloroform ile yapıldı ve 0.45 µm?lik naylon filtreden süzüldü. Sonra DAD detektörlü ve C18 kolonlu HPLC?ye uygulandı. Kloksasilinin ve dikloksasilin alıkonulma zamanı sırasıyla 22,5-23,48 ve 48-48,2 dk, LOD ve LOQ değerleri sırasıyla 7,67-23,25, 0,75-2,28 olarak bulunmuştur. Laboratuara uyarlanan yöntemin gerçek numunelere uygulanması için Ankara ve yöresinde bulunan üreticilere ait çiğ süt tanklarından her üç ayda bir (4 mevsimi temsil edecek şekilde) 25 örnek olmak üzere alınan toplam 100 çiğ süt örneğinde ise kloksasilin ve dikloksasilin kalıntısına rastlanmamıştır. Uyarlanan yöntemin basit, hızlı, duyarlı ve tekrarlanabilir olması ve diğer yöntemlere göre kimyasal madde kullanımının azlığı ve analiz süresinin kısalığı nedenleriyle avantajlı olduğu sonucuna varılmıştır.abstractAdapting a method for determining residue of dicloxacillin ve cloxacillin used for treatment of infectious diseases of animals, in milk, by High Performance Liquid Chromotography and revealing existence of residue in milk which will be collected from the market by applying that method was aimed. For this purpose, after adjusting raw milk samples pH 4.5-5, extraction process was performed with acetone/chloroform and filtrated from 0.45 µm nylon filtrate. After this, it was applied to DAD detector and C18 column HPLC. Length of stay of dicloxacillin ve cloxacillin was determined as , respectively, 22,5-23,48 ve 48-48,2 min, LOD and LOQ were found to be, respectively, 7,67-23,25, 0,75-2,28. In order to apply the adapted method in the laboratory for real raw milk samples, every 3 months (representing 4 seasons), each 25 milk samples comprising a total of 100 raw milk samples were collected from the raw milk tanks belonging to the producers in Ankara and its vicinity. Both cloxacillin and dicloxacillin residue were not determined in 100 raw milk samples. It is considered that the adapted method was simple, rapid, sensitive and repeatable, and when it is was compared with the other methods, it was advantegous, due to less usage of chemicals and short anlayze time.