Hızlandırılmış kontrollü bozulma tohum gücü testinin pırasa ve soğan tohum partilerinde depo ömrünün tahmininde kullanılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: CEREN EKŞİ

Danışman: İBRAHİM DEMİR

Özet:

Bu çalışma, soğan (Allium cepa L.) ve pırasa (Allium porrum L.) tohum partilerinde depolama ömrü ile tohum gücü testleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait Tohum Bilimi Laboratuarı’nda 2009-2010 yılları arasında yürütülmüştür. Soğanda Panko çeşidine ait 7 tohum partisi, Valenciana çeşidine ait 6 tohum partisi ve pırasada İnegöl çeşidine ait 8 tohum partisine ortalama çimlenme zamanı, hızlı yaşlandırma (HYT, 41ºC, 72 saat, %100 nispi nem), kontrollü bozulma (KBT, 45ºC, %20 nem, 24 saat) hızlandırılmış kontrollü bozulma (HKBT, 47ºC, %24 nem, 18 saat) güç testleri uygulanmış ve partiler, 5ºC ve 25ºC’de, %6 ve %9 tohum neminde 3, 6 ve 9 ay süresince depolanmışlardır. HYT ve KBT’nin tohum partilerinin depo ömründe başarıyla kullanıldığı saptanmıştır. Tohum nemini arttırma ve dengesini sağlama ile beraber yaşlandırmayı 24 saate indirgeyerek, çimlendirmenin ilk saatlerinde kökçük sayımlarının yapıldığı ve güç testi değerlendirme sürecinin 5-6 güne düşürülmesinin amaçlandığı HKBT’nin de bu iki test kadar başarılı olduğu saptanmıştır.Abstract This study was conducted to investigate the relationship between seed vigour tests and storage longevity of onion (Allium cepa L.) and leek (Allium porrum L) seed lots in Seed Science Laboratuary of Horticulture Department, Agriculture Faculty of Ankara University during 2009-2010. Seed vigour of seven lots of cv. Panko and six lots of cv. Valenciana of onion and eight lots of leek, cv. Inegöl, were determined by mean germination time, accelerated ageing (41ºC, 72h, 100 % r.h.), controlled deterioration (45ºC, 20 % m.c., 24h) and fastened controlled deterioration (47ºC, 24 % m.c., 18h) tests. Seed lots were stored for 3, 6 and 9 months at 5˚C and 25˚C, with 6 % and 9 % of seed mouisture. Accelerated ageing (AAT) and controlled deterioration (CD) were successfully used in predicting seed longevity. Fastened controlled deretioration (FCDT) in which seed moisture raising and equibration along with deterioration was achieved in a day and just radicle emergence was counted following ageing, (aiming to reduce total evaluation period to 5-6 days) was found as successfull as use of the other tests.