Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2022
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: SAMA GHANIM YAQOOB SULTAN
Danışman: Özlem Osmanağaoğlu
Özet:
Riboflavin (B2 vitamini) bitki ve mikrobiyal kaynaklı suda çözünen bir vitamindir ve
insan salğı üzerinde önemli etkileri vardır. B2 vitamini insan vucudunda çeĢitli
fizyolojik iĢlevlere sahip temel mikro besinlerlnden biridir ve vücütta eksikliği çeĢitli
hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Laktik asit bakterileri (LAB) gıda endüstürisi
ve insan salığı için önemli bir mikroorganizma grubudur ayrıca uzun yıllarıdır fermente
gıdalırın üretiminde starter kültür olarak kullanlıdıkları için güvenli kabul
edilmektedirler. LAB‟ın bazı suĢlarının riboflavin üretiği bilinmektedir. Bu çalıĢmada,
laktik asit bakterileri grubundan insan kaynaklı üç farklı weissella confusa suĢunun
riboflavin üretim miktarları araĢtırlmıĢtır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak suĢların
riboflavin sentezi için gerekli olan ribD ve ribF genlerinin varlığı spesifik primerler
kullanılarak PZR yöntemi ile taranmıĢtır. Gen bölgelerinin varlığı doğrulandıktan sonra
suĢların riboflavin üretim miktarları HPLC cihazı kullanılarak belirlenmiĢtir. ÇalıĢmada
kullanılan suĢlardan 24 nolu izolatın 0.93 ng/ul,26 nolu izolatın 0.87ng/ul ve 28 nolu
izolatın ise 0.30 ng/ul riboflavin üretim kapasitesine sahip olduğu tespit edilmiĢtir.
Sonuç olarak çalıĢmada kullanılan suĢların vitamin B2 üretim yeteneğine sahip
oldukları belirlenmiĢtir.