Riboflavin üreten laktik asit bakterilerinin PZR tabanlı yaklaşımla taranması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SAMA GHANIM YAQOOB SULTAN

Danışman: Özlem Osmanağaoğlu

Özet:

Riboflavin (B2 vitamini) bitki ve mikrobiyal kaynaklı suda çözünen bir vitamindir ve insan salğı üzerinde önemli etkileri vardır. B2 vitamini insan vucudunda çeĢitli fizyolojik iĢlevlere sahip temel mikro besinlerlnden biridir ve vücütta eksikliği çeĢitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Laktik asit bakterileri (LAB) gıda endüstürisi ve insan salığı için önemli bir mikroorganizma grubudur ayrıca uzun yıllarıdır fermente gıdalırın üretiminde starter kültür olarak kullanlıdıkları için güvenli kabul edilmektedirler. LAB‟ın bazı suĢlarının riboflavin üretiği bilinmektedir. Bu çalıĢmada, laktik asit bakterileri grubundan insan kaynaklı üç farklı weissella confusa suĢunun riboflavin üretim miktarları araĢtırlmıĢtır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak suĢların riboflavin sentezi için gerekli olan ribD ve ribF genlerinin varlığı spesifik primerler kullanılarak PZR yöntemi ile taranmıĢtır. Gen bölgelerinin varlığı doğrulandıktan sonra suĢların riboflavin üretim miktarları HPLC cihazı kullanılarak belirlenmiĢtir. ÇalıĢmada kullanılan suĢlardan 24 nolu izolatın 0.93 ng/ul,26 nolu izolatın 0.87ng/ul ve 28 nolu izolatın ise 0.30 ng/ul riboflavin üretim kapasitesine sahip olduğu tespit edilmiĢtir. Sonuç olarak çalıĢmada kullanılan suĢların vitamin B2 üretim yeteneğine sahip oldukları belirlenmiĢtir.