Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: GİZEM GÖKER
Danışman: AZİZ TEKİN
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:Bu çalışmada, pirina kurutmada farklı sıcaklık (170 °C, 200 °C ve 230 °C) ve nem uygulamalarıyla (yaklaşık olarak % 5, % 8, % 14 ve % 18) 15 polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) (piren, krisen, naftalin, antrasen, asenaften, floren, fenantren, floranten, benzo(a)piren, benzo(b)floranten, benzo(a)antrasen, benzo(k)floranten, benzo(g,h,i)perilen, dibenzo(a,h)antrasen, indeno(1,2,3-cd)piren) bileşiklerinin toplam oluşum kinetiği belirlenmiĢtir. Kurutma iĢlemi laboratuvar ölçekli fırında gerçekleĢtirilmiĢtir. Örneklerdeki yüzey sıcaklıklarının değişimi kızılötesi kamera kullanılarak elde edilmiştir. Kurutma sonrası solvent ekstraksiyonuyla pirina yağı elde edilmiştir. PAH analizleri, HPLC cihazında floresans dedektör ile gerçekleştirilmiştir. Oluşan PAH bileşiklerinin değerlendirilmesi amacıyla, her sıcaklık için toplam PAH oluşum kinetikleri oluşturulmuştur. In this study, formation kinetics of total 15 polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) (naphthalene, acenaphthene, fluorene, phenanthrene, anthracene, fluoranthrene, pyrene, benzo(a)anthracene, chrysene, benzo(a)pyrene, benzo(k)fluoranthene, benzo(b)fluoranthene; dibenzo(a,h)anthracene, benzo(g,h,l)perylene, indeno(1.2.3-cd)pyrene) during drying of olive pomace oil at 170 °C, 200 °C and 230 °C until the moisture contents of approximately 5 %, 8 %, 14 % ve 18 % were investigated. The drying was carried out in a lab scale oven. Surface temperature changes of the samples were monitored using an infrared camera. After the drying, olive pomace oil was obtained with solvent extraction. PAH analyses were realized by an HPLC equipped with a fluorescence detector. Kinetic of the formation total PAH was comprised to evaluate formation of PAH compounds for all three temperatures.