Batı Anadolu Bölgesinde süt ve süt ürünleri işletmelerinde lojistik yönetimi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YASEMİN DEMİR

Danışman: ERDOĞAN GÜNEŞ

Özet:

Bu araştırmanın temel amacı süt sektöründe lojistik faaliyetlerin gıda güvenliği temel alınarak incelenmesi ve araştırma alanındaki süt sektörü yapısını belirleyebilmektir. Bu amaçlar doğrultusunda süt sığırcılığı yetiştiricileri ile 199, süt toplayıcıları ile 29, süt toplama merkezleri ile 20, süt işleme tesisleriyle 53 adet anket yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılmış ve bölgede faaliyet gösteren lojistik firmalarla sözlü mülakat yöntemiyle bilgi sağlanmıştır. Elde edilen verilerle süt sığırcılığı işletmelerinde ekonomik analiz yapılmıştır ve işletme başına düşen süt sığırı varlığı 26.40 baş, ortalama sağımda tutulma süre 279 gün ve inek başına verim 16.48 kg/gün olarak hesaplanmıştır. Süt üretim maliyeti işletme büyüklüğü arttıkça düşmekte olup, ortalama 0.95 TL/kg'dır. Süt üreticilerinin %38.69'u süt zincirinin etkin ve güvenilir olduğuna inanmamaktadır. Yapılan faktör analizi ve ikili lojistik regresyon analizi sonucunda kalite faktörü, denetim faktörü, bilgi ve alt yapı faktörü, işletme büyüklüğü, eğitim, tarımsal kayıt tutma durumu ve süt sığırcılığına devam etme düşüncesi değişkenleri süt zincirine olan güveni sağlamak için önemli değişkenler olarak belirlenmiştir. Süt işleme tesislerinin lojistik yetenekleri ve gıda güvenliği tutumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi için yapılan korelasyon analizinde tedarik faktörü, işletme faktörü, pazarlama faktörü ve kalite faktörü ile lojistik yeteneklerin tamamında %1 önem düzeyinde pozitif yönlü ilişki olduğu belirlenmiştir. The purpose of this study is to examine the logistics activities in the dairy sector on the basis of food safety and to determine the structure of the milk sector in the research area. Study data are obtained by the face-to-face survey from 199 dairy farms, 29 dairy collectors, 20 milk collection centres and 53 dairy firms and logistic firms operating in the region. Research results showed that the number of cattle in dairy farms were 26.40, average milking time was 279 days and the yield per cow was 16.48 kg/day. The cost of milk for 1 kg production decreases as the size of the enterprise increases and it is 0.95 TL/kg on average. Also, 38.69% of milk producers do not believe that the milk chain is effective and reliable. As a result of factor analysis and binary logistic regression analysis, variables such as quality factor, audit factor, knowledge and infrastructure factor, size of the enterprise, education, agricultural record status and decision to continue to milk farming were determined as important variables to confidence to the milk chain. In the correlation analysis it was determined that logistic capabilities have a positive relationship with supply factor, operating factor, marketing factor, quality factor have a positive relation at 1% significance level.