Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: MEDİHA YALÇIN
Danışman: Hülya Yardımcı
Özet:
Kesitsel ve
tanımlayıcı olarak planlanan bu araştırma; normoglisemik, prediyabet ve tip 2 diabetes
mellitusu (tip 2 diyabet) olan bireylerin beslenme
alışkanlıkları, besin hazırlama/pişirme/saklamada kullanılan
materyaller ve ambalajlı olarak satın aldıkları bazı besinler yolu ile maruz kaldıkları bisfenol A (BFA) miktarının çeşitli
parametrelerle ilişkisinin
değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmaya; T.C. İzmir Ödemiş Devlet Hastanesi Dahiliye Polikliniği’nde takip
edilen 20-64 yaş aralığındaki tip 2 diyabet tanısı alan, prediyabeti olan ve normal glukoz toleransına sahip toplam
188 birey dahil edilmiştir. Bireylerin
genel özellikleri, biyokimyasal bulguları, beslenme alışkanlıkları, besin
tüketim miktarları ve sıklıkları yüz yüze uygulanan
anket formu aracılığı
ile elde edilmiş
ve bireylerin antropometrik ölçümleri alınmıştır. Bireylerin diyet ile maruz kaldıkları BFA düzeyi; son üç aya ait besin tüketim sıklığı
anketi ve bir günlük besin tüketim kaydıverilerinden hesaplanmıştır. Bireylerin besin tüketim sıklığı
anketi verilerinden hesaplanan ortalama BFA maruziyet
miktarı 0,0527 µg/kg vücut ağırlığı/gün ve besin tüketim kaydı verilerinden hesaplanan
ortalama BFA maruziyet miktarı ise 0,0457 µg/kg vücut ağırlığı/gün’dür. Bireylerin besin tüketim sıklığı anketi
verilerine göre en fazla BFA maruziyeti
sırası ile et grubu (%45,7), süt ve süt ürünleri grubu (%18,1) ve alkolsüz
içecekler grubundan (%17,4); besin tüketim kaydı verilerine göre ise en fazla BFA maruziyeti sırası
ile et grubu (%38,5), sebze-meyve grubu (%18,3) ve süt ve süt ürünleri
grubundan (%16,8) kaynaklanmıştır.
Her iki yöntem ile de hesaplanan toplam BFA maruziyet miktarı en fazla sırası ile tip 2 diyabet,
prediyabet ve normoglisemik grupta gözlenmiştir (p<0,05). Bireylerin her iki yöntem ile hesaplanan BFA maruziyet miktarı
ile APG arasında istatistiksel
olarak anlamlı pozitif yönde iyi derecede bir korelasyon saptanmıştır (sırası
ile r=0,632; p<0,001 ve r=0,640;
p<0,001). Besin tüketim sıklığı anketi verileri ile hesaplanan BFA’daki vücut ağırlığı başına 1 µg/kg
artış APG’de 2,816 mg/dL’lik bir
artışa neden olurken; besin tüketim
kaydı verileri ile hesaplanan BFA’daki vücut ağırlığı başına 1 µg/kg artış ise 2,281 mg/dL’lik bir artışa neden
olmuştur (sırası ile %95 GA: 2,416-3,216 ve p<0,001;
%95 GA: 1,926-2,636 ve p<0,001). Tip 2 diyabeti bulunan bireylerde ölçülen HbA1c değeri ile sadece besin tüketim sıklığı
verilerinden hesaplanan BFA maruziyet miktarı arasında istatistiksel olarak
pozitif yönde mükemmel bir korelasyon saptanmıştır (r=0,776 ve p=0,036) ve BFA’daki vücut ağırlığı başına 1 µg/kg
artış, HbA1c’de %0,032’lik bir artışa neden olmaktadır (%95 GA: 0,002-0,0062 ve p=0,039). Genel olarak incelendiğinde ise diyet ile maruz kalınan
BFA düzeyi ile vücut kompozisyonundaki değişikliklerin belirlenmesinde kullanılan antropometrik
ölçümler arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır
(p>0,05). Bireylerin
diyet ile maruz kaldıkları BFA düzeyi arttıkça, tip 2 diyabet gelişim riskinde de anlamlı bir
artma meydana gelmiştir (Besin Tüketim Sıklığı: Model 1, OR: 1,164 %95 GA: 1,114-1,216 ve p<0,001; Model 2, OR: 1,231 %95 GA:
1,152-1,317 ve p<0,001 ve Model 3, OR: 1,175 %95 GA: 1,115-1,238 ve p<0,001; Besin
Tüketim Kaydı: Model 1, OR: 1,160 %95 GA: 1,110-1,212 ve p<0,001; Model 2, OR: 1,211
%95 GA: 1,139-1,288 ve p<0,001 ve Model 3, OR: 1,160 %95 GA: 1,103-1,207 ve
p<0,001).
Sonuç olarak; BFA’nın tip 2 diyabetin gelişiminde etkisi olduğu görülmektedir ancak bu konuda kesin sonuçlar elde
edebilmek için geniş ölçekli daha fazla çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Anahtar Sözcükler: Açlık plazma kan
glukozu, Bisfenol A, Prediyabet, Tip 2 diabetes mellitus.