Braeburn, Fuji, Gala, Granny Smith, Jonagold ve Top red elma çeşitlerinde M9 anacı üzerindeki genç ağaçların verim ve bazı meyve özelliklerinin yaz ayları düşük nemli karasal iklim koşullarında incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SAEED DOUSTİ

Danışman: HATİCE DUMANOĞLU

Özet:

Bu çalışmada, yaz ayları sıcak, kurak ve nem oranı düşük karasal iklim koşullarında Braeburn, Fuji, Galaxy Gala, Granny Smith, Jonagold, Top Red ve Golden Delicious Reinders (kontrol) çeşitlerinin verim ve bazı meyve özellikleri, M9 anacı üzerindeki genç ağaçlarda, dikimden sonra 4. ve 5. yıllarda araştırılmıştır. Çalışma, 2008 ve 2009 yıllarında Ankara’da yürütülmüştür. Çeşitlerin çiçeklenme periyodu birbiri ile örtüşmüş ve yıllara göre 13-25 Nisan ve 19 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında kaydedilmiştir. Ağaç başına 4. yılda en yüksek verim Golden Delicious Reinders (11.19 kg), Galaxy Gala (10.48 kg), Braeburn (9.08 kg) ve Fuji (8.31 kg) çeşitlerinden elde edilmiştir. Bu yılda birim gövde kesit alanına düşen verim en yüksek (2.19 kg/cm2) Golden Delicious Reinders ve en düşük (0.37 kg/cm2) Granny Smith çeşitlerinde belirlenmiştir. Bu değerler 5. yılda 3.32-11.64 kg/ağaç ve 0.30-1.24 kg/cm2 arasında kaydedilmiş ve çeşitler arasındaki farklılıklar istatistiksel anlamda önemli bulunmamıştır. Çeşit özelliğine uygun olarak, her iki yılda da en yüksek ortalama meyve ağırlığı 263.8-260.2 g ile Top Red çeşidinde belirlenmiştir. Ekstra meyve oranı 4. yılda tüm çeşitlerde ve 5. yılda Braeburn (%71.6) dışındaki çeşitlerde %90’ın üzerinde olmuştur. Kabuk üst rengi açı değerleri Golden Delicious Reinders ve Granny Smith çeşitlerinde 158.48o ve 157.94o (90o = sarı, 180o = mavimtrak yeşil) olarak ölçülmüştür. Bu değerler Fuji’de 63.01o, Braeburn’de 57.84o, Galaxy Gala’da 47.14o, Top Red’de 11.25o ve Jongold’da 6.55o (0o = kırmızı-pembe, 90o = sarı) olarak belirlenmiştir. Meyve eti sertliği (MES), suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇTKM) ve titre edilebilir asitlik (TA) bakımlarından çeşitler arasındaki farklılıklar istatistiksel anlamda önemli bulunmuştur. MES değeri, 2008 yılında 71.5 N (Braeburn)-96.4 N (Granny Smith), 2009 yılında 65.7 N(Jonagold)-99.6 N (Braeburn) ve SÇTKM miktarı 2008 yılında %11.8 (Braeburn)-%13.9 (Top Red), 2009 yılında %11.6 (Granny Smith)-%16.0 (Galaxy Gala) (2009) arasında değişmiştir. TA düzeyleri her iki yılda da Granny Smith çeşidinde %1.45 ve %1.86 ile en yüksek olurken 2008’de Galaxy Gala’da (%0.33) ve 2009’da Top Red’de (%0.37) en düşük bulunmuştur. Sonuçlar, en düşük verim değerlerine sahip olan Granny Smith dışındaki tüm çeşitlerin Ankara koşullarında performanslarının iyi olduğunu göstermiştir.Abstract In this study, yield and some fruit attributes of apple cultivars ‘Braeburn’, ‘Fuji’, ‘Galaxy Gala’, ‘Granny Smith’, ‘Jonagold’ and ‘Top Red’ and ‘Golden Delicious Reinders’ (control) were investigated in the young trees grafted on M9 rootstock at 4th and 5th years after planting under continental climate conditions characterized with hot and arid summers with low air humidity. The study was carried out in 2008 and 2009 in Ankara. Flowering period of the cultivars overlapped that it was recorded between 13 and 25 April, and 19 April and 10 May in the first and second years, respectively. The highest yield per tree was obtained from ‘Golden Delicious Reinders’ (11.19 kg), ‘Galaxy Gala’ (10.48kg), ‘Braeburn’ (9.08kg) and ‘Fuji’ (8.31kg) cultivars at 4th leaf. In this year, yield per trunk cross-section area was the highest in ‘Golden Delicious Reinders’ (2.19 kg/cm2) and the lowest in Granny Smith (0.37 kg/cm2). These values were 3.32-11.64 kg/tree and 0.30-1.24 kg/cm2 in 5th leaf, and differences among the cultivars were not statistically significant. In both years, ‘Top Red’ produced the highest fruit weight of 263.8 g and 260.2 g, which was expected based on the cultivar’s descriptions. Quantity of fruits in extra class was over 90% in all cultivars at 4th leaf, and in all cultivars except ‘Braeburn’ (71.6%) in at 5th leaf. Hue angle of skin color was measured between 158.48o and 157.94o (90o = yellow, 180o = bluish-green) for ‘Golden Delicious Reinders’ and ‘Granny Smith’ cultivars while it was measured 63.01o in ‘Fuji’, 57.84o in ‘Braeburn’, 47.14o in ‘Galaxy Gala’, 11.25o in ‘Top Red’ and 6.55o in ‘Jonagold’ (0o = red-purple, 90o = yellow). Differences among cultivars were statistically significant for fruit firmness (FF), total soluble solids content (SSC) and titratable acidity (TA). FF was changed between 71.5 N (‘Braeburn’) and 96.4 N (‘Granny Smith’) in 2008 and between 65.7 N (‘Jonagold’) and 99.6 N (‘Braeburn’) in 2009. Total SSC was measured between 11.8% (‘Braeburn’) and 13.9% (‘Top Red’) in 2008 and 11.6% (‘Granny Smith’) and 16.0% (‘Galaxy Gala’) in 2009. TA was the lowest in ‘Galaxy Gala’ (0.33%) and in ‘Top Red’ (0.37%) in first and second years, respectively, while ‘Granny Smith’ had the highest TA in both years (1.45%-1.86%, respectively). The data indicated that all of the cultivars performed well in Ankara conditions except ‘Granny Smith’ which had the lowest yield.