Lactobacillus izolatlarının probiyotik fonksiyonları referans alınarak RAPD-PCR ile ayrımının yapılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: KEMAL KAYAŞLI

Danışman: ÖZLEM OSMANAĞAOĞLU

Özet:

Laktik asit bakterileri (LAB); bakteriyosin üretimleri ile gıda raf ömrünün uzatılmasındaki biyolojik güvenilirliği, birçok fermente üründe başlangıç kültürleri olarak kullanılmaları, intestinal mikrobiyotanın düzenlenmesi ve geliştirlmesi yoluyla bireyin daha sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamaları ve en önemlisi potansiyel probiyotik özellikler taşımalarından dolayı gıda ve sağlık alanlarında hem bilimsel hem de endüstriyel açıdan önemli bir yere sahiptir. Bu özelliklerden dolayı LAB’nin suş düzeyinde güvenilir tanımlamalarının yapılması oldukça önemlidir. Çalışmamızda Ankara Üni. Fen Fak. Biyoloji Böl. Mikrobiyal Genetik Laboratuvarı kültür koleksiyonumuzda mevcut Lactobacillus cinsine ait 36 adet suş’n RAPD-PCR tekniği ile genotipik ayrımının yapılması hedeflenmiştir. 36 adet Lactobacillus suşu OPA01, OPA10, OPD03 primerleri üzerinden RAPD-PCR analizine tabi tutulmuştur. Bant profillerine ait jel görüntülerinden PAST programı kullanılarak her bir primer için ayrı ayrı UPGMA analizi ile dendogramlar oluşturulmuştur. Dendogramlar incelendiğinde kullanılan primerlere bağlı olarak tür ve suş düzeyinde birbirine yakın LAB’nin ayrımında teknik biraz yetersiz kalmıştır. Lactic acid bacteria (LAB); The biological safety of bacteriocin production and elongation of food shelf life are used as starting cultures in many fermented products. It has an important place both in scientific and industrial terms in the field of food and health, because it enables the individual to live a healthier life through the regulation and development of intestinal microbiota, and most importantly they have potential probiotic properties. Because of these properties, it is very important to make reliable definitions of LAB at strain level. Ankara Uni. Faculty of Science Department of Biology Microbial Genetic Laboratory in our culture collection of the genus Lactobacillus strains of 36 strains genetically determined by RAPD-PCR technique. 36 Lactobacillus strains were subjected to RAPD-PCR analysis on OPA01, OPA10 and OPA03 primers. Dendograms were generated by using UPGMA analysis for each primer by using PAST program from gel images of band profiles. When the dendograms were examined, depending on the primers used, the technique was somewhat inadequate in differentiating LAB close to each other at the species and strain levels