Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2013
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: EVRİM YILMAZ
Danışman: HAYRİYE ERBAŞ
Özet:Bu çalışmada Türkiye'nin tarım ve gıdada gelişmiş kapitalist ülkelere ve küresel şirketlere bağımlı hale geliş süreci tarihsel bir perspektifle ele alınmış ve 3 gıda rejimi başlığı altında incelenmiştir. Türkiye'nin, farklı hegemonları olan ve farklı sermaye birikimi tarzlarıyla karakterize olan gıda rejimlerine eklemlenmesi sonucu uyguladığı tarım-gıda politikaları, kırsal dönüşümün istikametini belirlemekte önemli bir role sahip olmuştur. Çalışmanın alan araştırması kısmında bu dönüşümün bir örneğini ortaya koymak adına 19. yüzyıldan günümüze sermayenin birikim sorununun ürün kalıpları, üretim ilişkileri ve kırsal farklılaşmada yarattığı dönüşüm, Malatya'da bulunan 2 köy örneği üzerinden somutlaştırılmıştır. Bu köyler ithal ikameci dönem boyunca ulusal pazar için üretim yaparken, neoliberal globalleşmeyle birlikte Global Kuzey'in niş pazarlarına yönelik organik kayısı üretimine geçmiştir ve bu durum üçüncü gıda rejiminde geç kapitalistleşen ülkeler ve gelişmiş kapitalist ülkeler arasında oluşan yeni uluslararası tarımsal iş bölümüyle paralellik göstermektedir. This research investigates Turkey's agri-food dependence on developed capitalist countries and transnational companies from a historical perspective and this dependency process is discussed under three food regime titles. As a result of Turkey's articulation of the food regimes that are characterized by different hegemons and different capital accumulation styles, implemented agri-food policies had a important role in determining the path of rural transformation. The field research aimed to exemplify the effects of the problem of capital accumulation on transformation of agricultural product types, relations of production and rural differentiation in two villages of Malatya from early 19th century to the present. These villages made agricultural production for the local markets during the import-substitution period but in the era of neoliberal globalization, they produce organic apricots for the niche markets of Global North. This change is in line with the new international division of labour in agriculture which formed between the late capitalized countries and advanced capitalist countries in the third food regime.