Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2007
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Eda TANGUT
Danışman: Funda Pınar Çakıroğlu
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:Bu çalısmada, isçilerin saglıklı beslenmeye yönelik tutumlarını ve beslenme alıskanlıklarınıbelirlemek amaçlanmıstır.Arastırma kapsamına Bursa ilinde mevcut tekstil fabrikalarından seçilen 3 fabrikada çalısan150 kadın, 150 erkek olmak üzere toplam 300 isçi alınmıstır. Deneklerin belirlenmesinderasgele örnekleme yöntemi kullanılmıs olup, arastırma verilerinin toplanmasında anket teknigiuygulanmıstır. Arastırmaya alınan isçilerin sosyo-demografik özellikleri, beslenmealıskanlıkları, BKI'leri ve saglıklı beslenmeye yönelik tutumları belirlenmistir. Veriler, SPSS11.0 paket programında degerlendirilmis ve khi-kare önemlilik testi, independent samplestest, one-way ANOVA analizi ve scheffe test kullanılmıstır.Elde edilen sonuçlara göre arastırma kapsamına alınan isçilerin en yüksek oranda 21-31 yasgrubunda (% 49.3) oldugu, çogunlugunun lise mezunu (% 44.3) ve evli (% 65.3) oldugusaptanmıstır. sçilerin % 45.3'ü çalıstıkları isi stresli bulmaktadır. sçiler gelir kaynaklarınagöre degerlendirildiginde, büyük çogunlugunun sadece kendi maaslarıyla geçinip (% 81.7),% 41.7'sinin gelirinin ¼ `ünü beslenmeye ayırdıgı saptanmıstır. sçilerin % 89.0'ununherhangi bir saglık sorunu olmamakla birlikte, erkek isçilerin % 62'si sigara, % 46'sı alkolkullanmaktadır. Beslenme alıskanlıklarına göre degerlendirildiginde isçilerin % 73.7'sininyemeklerini masada, % 93.7'sinin ayrı kaplardan yedikleri, % 84.7'sinin günde 3 ögünyedigi, en fazla atlanan ögünün sabah kahvaltısı oldugu ve yemek yeme hızlarının normaloldugu belirlenmistir. Besin tüketim sıklıklarına göre degerlendirildiginde, hergün etyumurta-kuru baklagil ve yaglı tohumlardan en çok yumurtanın, süt ve süt ürünlerinden tamyaglı beyaz peynirin, ekmek ve tahıl grubundan beyaz ekmegin, taze sebze ve meyvelerdenyesil yapraklı sebzelerin, yag ve sekerlerden reçel, sıvıyag ve zeytinin, içeceklerden ise en çokçayın tüketildigi saptanmıstır. sçiler, BKI lerine göre degerlendirildiginde, % 56.0'sınınnormal agırlıkta, % 29.0'unun hafif sisman, % 1.7'sinin sisman, % 13.3'ünün zayıf oldugubulunmustur. Beslenmeye yönelik tutumlarının incelenmesi sonucunda ise isçilerin en fazla148 puan alabildikleri, hiçbir isçinin en fazla puan olan 165 puanı alamadıgı belirlenmistir. AbstractThis study is aimed at determining the behaviors in terms of healthy nutrition and nutritionalhabits of employees.300 employees in toplam, 150 of which are women and 150 of which are men who work intextile factories in Bursa province were included in the content of the study. Randomizedsampling was used in subjects? selection process and questionnaire technique was applied forthe collection of the research data. The socio-demographic characteristics, nutritional habits,BKI values and behaviors in terms of healthy nutrition of the employees who were included inthe study were taken into consideration. The data were evaluated according to SPSS 11.0package software and also chi square test, independent samples test, one-way ANOVAanalysis and sheffe test were used.According to the obtained results, it was detected that the majority (49.3% ) of the employeeswere in the 21-31 age range, were graduates of high school (44.3) and were married (65.3% ).45.3% of the employees find their jobs stressful. When the employees were evaluatedaccording to their income sources, it was seen that a great majority (81.7% ) of them got onby only their own salaries and 41.7% of them spared ¼ of their incomes for nutrition. While89.0% of the employees have no health problems, 62% of male employees smoke and 46%of them consume alcohol. When examined according to nutritional habits, 73.7% of theemployees were found to eat at table, 93.7% of them to eat from different plates, 84.7% toeat 3 meals in a day and it was seen that it is the breakfast that they skip most and their eatingspeed was observed as normal. When examined according to their food consumptionfrequency, they were observed to consume every day mostly eggs from the egg-legumesoilseedfamily, whole white cheese from milk and dairy products, white bread from the breadand grains family, green-leaved vegetables from the fresh vegetables and fruit, jam, oil andolives from oil and sugar and mostly tea from beverages. When examined according to theirBKI values, 56.0% of the employees were of normal weight, 29.0% were a bit fat, 1.7%were fat and 13.3% were thin. As a result of the examination of employees? nutritionalbehaviors, employees were able to gain 148 points at most and none of them were reported togain 165 points which is the highest.