Arazi kalite parametrelerinin buğday ürün rekoltesi üzerine etkilerinin uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemi kullanılarak belirlenmesi, Altınova Tarım İşletmesi örneği


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MUSTAFA USUL

Danışman: İLHAMİ BAYRAMİN

Özet:

Bu çalışma Altınova Tarım İşletmesi’nin 29.608,6 ha’lık Aridisol, Vertisol ve Entisol toprak ordolarından oluşan tarım parsellerinde yürütülmüştür. Paremetrik Metot (Karekök Metodu) ile değerlendirilen tarım parsellerinin hem Arazi Kalite İndeksleri (AKI) hem de Arazi Uygunluk Sınıfları her bir toprak haritalama biriminin toprak özelliklerine göre hesaplanmıştır. Arazi Kullanım Uygunlukları bakımından arazinin % 17,8’i S1 (çok iyi) , % 69,9’u S2 (iyi) ve %12,3’ü S3 (orta) olarak sınıflandırılmıştır. SPOT 2 uydu görüntüsünün 1, 2 ve 3. bantları kullanılarak NDVI değerleri elde edilmiştir. İşletmenin 73 adet buğday tarımı yapılan parselinin 21 yıllık verimlerinin ortalamaları ile her bir parselin AKI değerleri arasında istatistik analizi yapılmıştır. Verim ile AKI arasındaki istatistiki analiz P<0,0001 seviyesinde önemli bulunmuştur. R değeri 0,87 ve R2değeri 0,75 olarak belirlenen bu ilişkinin formülü Buğday Ortalama Verim (kg/da) = 14,376 + 3,07 AKI olarak tespit ediliştir. Yapılan bu istatistiki analize göre verimdeki değişimin %75’i AKI tarafından açıklanmaktadır. SPOT 2 uydu görüntüsünden üretilen NDVI değerleri ile buğday verimleri ve bu parsellerin AKI değerleri arasında istatiksel analizler yapılmıştır. Verim ile, AKI-NDVI değerleri arasında yapılan istatistiksel analiz P<0,0001 seviyesinde önemli bulunmuştur. R değeri 0,69 ve R2 değeri 0,47 olarak tespit edilen bu ilişkinin formülü ise Verim kg/da = NDVI*1.023+AKI*0.174-66,998 olarak bulunmuştur. Buna göre ise verimdeki değişimin %47’si NDVI ve AKI tarafından açıklanmıştır.